Dodik: Energetska zajednica regiona – model zajedničkog odgovora izazovima

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Energetska zajednica zemalja regiona je prihvatljiv model za Republiku Srpsku kako bismo zajednički odgovorili energetskim izazovima u budućnosti, napisao je predsjednik Srpske Milorad Dodik na svom Instagram nalogu, dodavši da je to poručio na panelu u sklopu Samita energetike „SET Trebinje 2023“.

Dodik je napomenuo da „za sada ovu ideju podržavaju Mađarska, Republika Srpska i Srbija, ali da su i drugi dobrodošli da se priključe jer je bitno da zemlje regiona sačuvaju svoje interese u odnosu na globalnu ekonomiju“.

– Zahvalio sam i mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu koji je prisustvovao Samitu energetike i pokazao da Mađarska ima iskrene, prijateljske odnose sa Srpskom s kojom već realizujemo zajedničke projekte, a planiramo i nove – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je tokom nedjelje obišao i radove u Banjaluci na izgradnji arene za „Srpska open“.

– Uvjerio sam se da će sve biti spremno za najveći sportski događaj koji se organizuje u Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

Predsjendik Srpske je naveo da je posjetio opštine Gacko i Bileća, gdje je s rukovodstvom razgovarao o stanju u tim lokalnim zajednicama, kao i pomoći koju republičke institucije treba da pruže u rješavanju prioritetnih problema.

U petak je u Somboru prisustvovao obilježavanju godišnjice NATO bombardovanja Srbij.

– Tamo sam jasno poručio da je naša budućnost kao naroda u ujedinjenju Republike Srpske i Srbije i da ta ideja treba da živi bez obzira na to šta o tome kažu upravo oni koji su nas bombardovali – istakao je Dodik.