Dodik: Imamo uvjeravanja da je kineska država odlučila da prihvati obveznice Srpske

32
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da raspolaže uvjeravanjima da je kineska država odlučila da prihvati obveznice Srpske kao instrumente garancije i finansiranja.

– Obično su svi usmjereni na Zapad, ali od prije dva dana raspolažemo uvjeravanjima da je kineska država i vlast odlučila da kao instrumente garancije i finansiranja prihvati obveznice Republike Srpske. Čak nam nude da izvode radove na izgradnji auto-puteva da mi emitujemo obveznice – rekao je Dodik u obraćanju na manifestaciju „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“ za 2022. godinu.

On je dodao i da se pokušava izaći na kinesko tržište i stvoriti alternativa za sve.

– Očigledno da naš izbor mora da bude i jedna i druga strana, mi ne možemo ostati zatvoreni – istakao je Dodik.

Foto: SRNA

On je okupljenim privrednicima rekao da Srpska u kontinuitetu ostvaruje dobre rezultate, da je pokazala da može da upravlja krizom kakva je bila pandemija, da sačuva proizvodnju, radnike.

– Pokazujemo sposobnost za ovo nestabilno globalno vrijeme, a orijentacija na povećanom izvozu je nešto najbolje – rekao je Dodik.

On je čestitao Privrednoj komori Republike Srpske 30 godina postojanja, kao i nagrađenima koje je ohrabrio da nastave uz svu pomoć koju vlast Srpske može da pruži.

Važno je, kaže, biti okupljen u okviru komorskog sistema, naglasivši da je Komora i jedan od važnih socijalnih partnera.

On je naglasio da je privreda Srpske u prošloj godini ostvarila dobit veću od tri milijarde KM, čime se treba ponositi jer je to ostvareno u nestabilnim okolnostima, ali da govori da ima vođstvo koje može da odgovori.

Dodik je istakao i da je u januaru pokrivenost uvoza izvozom bila 97,4 odsto, čime se treba ponositi, a želja je da ta pokrivenost pređe 100 odsto.

On je ukazao da Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od kako postoji, da je odgovornost prema zaposlenima vidljima kroz povećanje plate, ali smatra i da ih treba povećati.

– Mislim da ćemo morati da sjednemo da rješenje moramo tražiti u povećanju plata da zadržimo radnike i pokažemo im da se ovdje može raditi i zaraditi – rekao je Dodik.

On je istakao da nijedno od ovih preduzeća ne smije da ne osjeti podršku države, a resursi se, kaže, vide u svemu, te ih ohrabrio da nastavi zajedno, da pritiskaju vlast da na prvo mjesto stavi realni sektor i da obezbijedi stabilne političke uslove

– U BiH je to gotovo nemoguće, ali u Srpskoj to imamo – zaključio je Dodik.