Dodik osudio nošenje ratnih zastava tzv. Armije BiH u Srebrenici

16
Foto: Klix.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je nošenje ratnih zastava tzv. Armije BiH u Srebrenici i Potočarima, ocijenivši to kao provokaciju i licemerje onih koji zagovaraju suživot u BiH.

– Smatramo to izrazitom provokacijom, ali na tu provokaciju nismo reagovali. Osuđujem to, to je neprihvatljivo. Licemjerno je od onih koji zagovaraju suživot u BiH što se tako ponašaju – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da su takve scene viđane i ranije, kao da tzv. Armija BiH paradira putevima prema Srebrenici.

Komentarišući ocjenu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će situacija u BiH nakon 12. jula biti teška, Dodik je rekao da je Vučić u pravu i da je u BiH sve teže.

– Pokušali smo dogovor, a dogovora nema. Vučić predstavlja zemlju koja je garant Dejtonskog sporazuma i ima pravo da promišlja i naravno da nerješavanje problema Ustavnog suda i lažnih visokih predstavnika, pravi sve težu situaciju – istakao je Dodik.

Saradnja BiH sa NATO-om ne prejudicira članstvo

Komentarišući činjenicu da je prvog dana Samita NATO-a u Vilnjusu potvrđena saradnja BiH sa NATO-om koja ne prejudicira članstvo, Dodik je rekao da Republika Srpska o tome konstantno govori, ali da ima i onih koji ni to neće da pročitaju.

– To je realno stanje – naravno postoji saradnja koju smo mi zaustavili zbog unutrašnjih problema u BiH, ali ta saradnja ne znači i ne prejudicira pitanje članstva, a to je i NATO potvrdio jer pitanje članstva podrazumijeva donošenje nove relevantne odluke u BiH i organa u BiH – pojasio je Dodik.

Vulinu sam poslao poruku: „Dobro došao, brate, u klub sankcionisanih“

Povodom stavljanja direktora Bezbjednosno-informativne agencije u Srbiji Aleksandra Vulina na crnu listu SAD, Dodik je rekao da mu je napisao i poslao poruku „Dobro došao, brate, u klub sankcionisanih“.

– Lakše će živjeti, a i ja lakše živim – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da nije sankcionisan ne bi morao da se osvrće na ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija – lažnog cara Šćepana Malog, te da mu je ovakvim statusom data mogućnost da kaže šta misli o njemu.

– Tako i Vulin – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da oni misle da tim potezima nešto uspijevaju, a da on misli da ne uspijevaju.

– Nije mi žao, a na kraju će se pokazati da ništa ne znači – istakao je Dodik i napomenuo da je taj potez neuspješan ukoliko smatraju da će dio Srbije koji podržava politiku koju zagovara Vulin nakon uvođenja sankcija prestati to da čini.