Dodik: Prijedloge za deeskalaciju situacije dostaviti do 17. jula

10
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku najviših zvaničnika Srpske i Federacije BiH sa generalnim direktorom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU Angelinom Ajhorst dogovoreno da u ponedjeljak, 17. jula, sve tri strane u BiH dostave prijedloge za deeskalaciju situacije.

– Mi uvijek polazimo od toga da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je i ustavna odrednica – istakao je Dodik i dodao da BiH treba garantovati i očuvati teritorijalni integritet, ali da je suverenitet ugrožen zbog stranog uticaja.

Dodik je danas u Istočnom Sarajevu istakao da je Srpska za evropski put BiH i za tetitorijalni integritet, ali da je potrebno da se domaćim institucijama vrati suverenitet.

Ocjenjujući da EU predstoje različiti procesi koji bi išli da neke zemlje što prije i bez ispunjavanja ranije procedure prime u Uniju, kao što je to Ukrajina, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je ovo prilika da se u paketu dostavi zahtjev za prijem BiH u EU.

– Ako je to 14 preporuka koje su dali ili neka još plus da nam to što prije isporuče i da u narednih nekoliko mjeseci to učinimo i kažemo da smo spremni, ali da BiH uđe u EU – istakao je Dodik.