Dodik: Regulisati javni prostor, svaka mjera prevršena

6
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su ljudi tražili da bude regulisano pitanje koje se odnosi na blaćenje u javnom prostoru, jer je svaka mjera prevršena.

Dodik je rekao da su u zemljama EU daleko stroži propisi koji se odnose na javni prostor od Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

– Pravo je novinara da iskažu stav, ali kada se vidi ko je danas bio na protestima u Banjaluci, onda je jasno kome je stalo da ne budu usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakonika i ko u Republici Srpskoj brani novinarsku slobodu – rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da EU želi da do kraja godine, rigoroznije od Republike Srpske, reguliše pitanje javnog prostora.

– Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske predviđene su apsolutno niže kazne od nacrta ovog zakona i uvažene sugestije iz javnih rasprava. Sigurno je da niko nema pravo da ugrožava slobodu drugog – dodao je Dodik.

On je naglasio da pokušava da utiče da mediji budu u funkciji istine, a ne diskvalifikacije i podmetanja.

– Nije ovdje samo priča o medijima. Niko navedenim zakonom ne želi da zaštiti bilo koga, nego da bude uveden red. EU je nekorektna i navodi da u zemljama članicama postoji zakonsko rješenje kojim se tretira ova oblast, ali da je pravosuđe razvijeno i neće zloupotrijebiti ništa. Pitam – čije je pravosuđe ovdje, da nije možda naše ili je reformisano u skladu sa njihovim preporukama – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je pravo svih da učestvuju u procesu donošenja zakona, ali da ih većina donosi.

– Protiviću se zloupotrebi navedenog zakona, ali oni koji su danas protestovali dobijaju sredstva od stranaca. To je BN koji bezgranično laže, Buka i ostali. Oni to rade da temu podignu na viši nivo kako bi stranim mentorima rekli da im treba više novca za borbu protiv mene. Ne bore se oni protiv mene, jer nikome nisam protivnik i vidjećemo kako će sve to biti – zaključio je Dodik.