Dodik: Sjećanjem na Boljanić čuvamo slavnu srpsku istoriju

101
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u Boljaniću, mjestu gdje je bio improvozovani aerodrom sa kojeg je spaseno 60 savezničnih avijatičara tokom 1944. i 1945. godine, biti izgrađen prošireni memorijalni centar i da će obilježavanje kao što je današnje biti uvršteno u kalendar obilježavanja važnih događaja u Republici Srpskoj.

Dodik je naglasio da je srpski narod u Boljaniću potpomognut Jugoslovneskom vojskom u otadžbini pod komandom Draže Mihailovića organizovao spašavanje savezničkih pilota koji su učestvovali u borbama protiv Nijemaca, da ih srpski narod u ovom mjestu na Ozrenu organizovano dočekivao, kao i u Pranjanima u Srbiji, te organizovao da se vrate svojim kućama.

Foto: SRNA

On je u obraćanju okupljenima na obilježavanju 76 godina od operacije „Halijard“ istakao da su poslije 76 godina okupili u Boljaniću kao dokaz da se istina ne može sakriti, iako je to komunistički režim pokušao.

Dodik je rekao da je spašavanje savezničkih pilota najbolji primjer odnosa Srba prema antifašističkoj borbi, te podsjetio i na napor đenerala Draže da se pobijedi fašizam na ovim prostorima.

– Nisu odustajali od toga da se pomogne savezničkim pilotima i to je ostalo zabilježeno u kolektivnoj memoriji srpskog naroda – rekao je Dodik i dodao da je isto to ostalo zabilježeno zahvaljujući Fondaciji „Halijard“.

Foto: SRNA

Dodik je naglasio da je to bila najveća operacija spašavanja američkih vojnika izvan linija fronta.

Srbi su uvijek željeli slobodu, a spašavanje pilota, rekao je Dodik, dokaz je da su htjeli da je podare i drugima.

Foto: SRNA

Dodik je podsjetio da su Srbi stradalnici u prošlom vijeku, da su vodili nametnute ratove, bili pod ankcijama, a krajem 20. vijeka i satanizovani.

U svom obraćanju srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da su Srbi na ovim prostorima imali dvije savezničke vojske, Jugoslovensku vojsku u otažbini pod komandom đenerala Drađe i partizanske jedinice koje su bile dio pobjedničke koalicije.

On je naveo da su u Boljaniću danas potomci i jedni i drugih, da su prevazišli podjele, a da su ostala gorka sjećanja na žrtve.

Foto: SRNA

Dodik je podsjetio da prethodni režim ništa nije učinio da se Jasenovac okvalifikuje kao mjesto genocida nad Srbima, te istakao da tamo gdje su bili četnici nisu ulazile ustaše, što je bio spas za srpski narod.

Dodik je zahvalio pripadnicima pokreta Draže Mihailovića i partizanskih jedinica na ovim prostorima koji su učestvovali u spašavanju američkih pilota, ali i Fondaciji „Halijard“.

Srpska obilježava 76 godina od misije "Halijard" #UŽIVO #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Saturday, October 3, 2020