Donacija mostarskog muftije za obnovu Saborne crkve Svete Trojice

54
Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Delegacija Muftijstva mostarskog, predvođena muftijom Salemom ef. Dedovićem, u četvrtak je u Mostaru tokom posjete gradilištu Saborne crkve Svete Trojice uručila “simboličnu novčanu donaciju” vladici zahumsko-hercegovačkom i primorskom Dimitriju za obnovu te u ratu porušene crkve.

Muftija Dedović je izjavio kako su predstavnici Islamske zajednice u Mostaru željeli upravo u pretpraznično vrijeme za pravoslavce posjetiti Saborni hram, koji se nalazi u završnoj fazi izgradnje.

– Želeći na taj način još jednom jasno i nedvosmisleno kazati naše čvrsto opredjeljenje da Saborni hram u Mostaru, kao temeljni hram pravoslavaca u Mostaru i u Hercegovini, obnavlja se uz našu dobru volju, želju, htijenje i čestitke, na ponos svih nas – izjavio je tom prilikom muftija Dedović.

On je podsjetio da to nije prvi put da mostarska Islamska zajednica pomaže obnovu Sabornog hrama u Mostaru, kazavši da je i nekadašnji muftija Seid ef. Smajkić prije 11 godina, na tada održanoj donatorskoj večeri za obnovu Saborne crkve Svete Trojice, takođe uručio donaciju za obnovu.

– I naravno, u više navrata, svojim gestama, smo davali snažnu moralnu podršku da se Saborni hram na Bjelušinama obnovi i stavi u funkciju – dodao je muftija Dedović.

Muftija Dedović je još kazao kako je Saborna crkva “važno zdanje za srpsku duhovnost i za srpsku kulturu u ovom gradu i u Hercegovini”, te je dodao da je istovremeno važno nastaviti graditi uzajamno dobre odnose između vjerskih zajednica u Hercegovini “koje se prožimaju, koje se susreću i koje se sastaju na širokom prostoru Hercegovine”.

Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Muftija je naglasio i kako svaku vrstu isključivosti i netrpljivosti treba suzbijati, zarad novih generacija i budućnosti zajedničkog života.

– Naše generacije trebaju mir, trebaju suživot i ovo bogatstvo, koje imamo mi ovdje – prožima se to bogatstvo međureligijskog života, ono je zajedničko naše naslijeđe. Saborni hram u Mostaru je i naš hram, i naše zdanje i na takav jedan način to osjećamo, to živimo, to vjerujemo – rekao je uz ostalo muftija Dedović.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je izrazio zahvalnost muftiji Dedoviću, rekavši kako gest uručenja donacije predstavlja veliku radost.

– Sam ovaj čin, danas, što smo se sreli ovdje i ova donacija Islamske zajednice pokazuje jednu nevjerovatnu pažnju i suptilnost, koju dragi muftija i svi ljudi koji rade sa njim iskazuju prema nama pravoslavnima, dakle uoči Božića – kazao je vladika Dimitrije, podsjetivši kako su dani pred Božić “dani darivanja među hrišćanima”.

Vladika Dimitrije je pružio punu podršku obnovi u ratu porušenih islamskih vjerskih objekata u Hercegovini, pri čemu je muftija Dedović najavio obnovu jedne od džamija u Nevesinju, koja se prema njegovim riječima nalazi tik uz pravoslavnu crkvu.

– Mi isto se obavezujemo, kao i moji prethodnici, da ćemo uvijek pomagati – i evo sad je pomenuo muftija u Nevesinju – uvijek ćemo biti pri ruci da bilo šta što treba u izgradnji objekata Islamske zajednice mi budemo tu da pomognemo koliko je to u našoj moći, da narod to primi, ako je pravoslavna sredina, da to bude opšteprihvaćeno – rekao je vladika Dimitrije.

Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com