Duško Radović – pjesme i proza za djecu i odrasle

255
Foto: Duško Radović

Veliki srpski pisac za djecu i odrasle i jedinstvena ličnost srpske kulture Dušan Radović (1922-1984) rođen je 29. novembra 1922. godine.

Njegovi tekstovi u dječijim listovima i čuvena radio emisija „Beograde, dobro jutro“ ostali su zaštitni znakovi jednog vremena.

Radović je ostao upamćen i kao vrstan dječiji pisac. Radio je u listovima „Zmaj“, „Pionir“, „Kekec“ i „Poletarac“, a bio je i urednik dječijih redakcija Radija i Televizije Beograd.

U široj javnosti posebno je upamćen po radio-emisiji Studija B „Beograde, dobro jutro“, kojom je od 1976. do smrti 1984. godine budio Beograđane obiljem satiričnih doskočica, duhovitih komentara i ljupkog humora, obilježenih autentičnom mudrošću.

Radović je djecu uvijek tretirao kao ozbiljnu i zrelu publiku. Kratkim duhovitim replikama, sa puno pažnje, takta i ljubavi, otkrivao je vrline i slabosti sugrađana.

Najpoznatija djela Duška Radovića su zbirke pjesama „Poštovana djeco“, „Smešne reči“, „Vukova azbuka“, „Pričam ti priču“, „Ponedeljak“, „Utorak“, „Sreda“, „Četvrtak“.

Tu su i dramska djela: „Kapetan Džon Piplfoks“, „Tužibaba“, „Če“ (sa Matijom Bećkovićem), aforizmi „Beograde, dobro jutro“ i TV serija „Na slovo, na slovo“.

Radovićevi aforizmi i danas su čitani jer na britak, sjetan ili opor način svjedoče o vremenu i ljudima: „Terajte decu da uče. Najviše jedu najgori đaci; Budite oprezni. Pobede se lakše zaboravljaju nego porazi. Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu bilo bi neskromno“.