Grenel: Kosovo i Srbija nisu ništa potpisali sa SAD

16
Foto: AP/Evan Vucci

Specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao je da su Kosovo i Srbija u petak popodne u Vašingtonu potpisali sporazum o međusobnoj saradnji, i da nisu potpisali nikakav sporazum sa SAD.

Na konstataciju novinara da je i američki predsjednik Donald Tramp nešto potpisao, Grenel je rekao da je to tačno.

– On je u osnovi potpisao pismo potvrđivanja da će oni raditi zajedno na realizaciji sporazuma – rekao je Grenel.

Na insistiranje novinara da pojasni šta su tačno dvije strane potpisale, Grenel je kazao: „Obje strane su potpisale sporazum da sarađuju na normalizaciji ekonomskih odnosa“.

Na pitanje da li su isti sporazumi koje su potpisale dvije strane, on je rekao da su 99,9 odsto isti, sem posljednje tačke.

– Srbija će prebaciti svoju ambasadu do jula sljedeće godine (u Jerusalim) – to je srpski dio sporazuma, a za Kosovo, sve je isto do posljednje tačke koja glasi da će imati međusobno priznanje sa Izraelom – naveo je Grenel.

– Prije svega, ne bih ni pokušavao da razjasnim šta je predsjednik Vučić mislio kada se obraćao srpskim medijima. Ono što je rekao u sali za satanke je da je ovo istorijski sporazum koji će normalizovati region. Pričao je o mini-Šengen zoni. Što se tiče tačke 10, pogrešno je reći da je postojala tačka 10. Nijedna od njih nije bila numerisana. Ne znam otkud to – rekao je Grenel.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući da je zadovoljan dogovorenim i napomenuo da je u pitanju bilateralan sporazum sa SAD-om, a ne trilateralan i sa Prištinom.

– Dakle treća strana nije priznata u ovom smislu kao subjekat međunarodnog prava – naveo je Vučić.

– Ovo je značajan bilateralni sporazum za našu zemlju sa SAD, nemamo čega da se stidimo, i imamo razloga da se ovim sporazumom ponosimo – vidjećete da ćemo se u budućnosti i kroz razgovore s nekim drugima vrlo rado pozivati na ovaj sporazum, jer mnogo toga što smo ovim sporazumom dobili, neki drugi nam neće davati, zapamtite moje riječi – rekao je Vučić novinarima.