Haris: Kada smanjimo stanovništvo, više naše djece će imati čist vazduh

17
Foto: Leigh Vogel/UPI/Bloomberg

Američki potpredsjednik Kamala Haris pozvala je na smanjenje stanovništva u Sjedinjenim Državama u sklopu napora u borbi protiv klimatskih promjena, a iz Bijele kuće je kasnije stigla ispravka da je mislila na „smanjenje zagađenja, a ne stanovništva“, piše američki dnevnik „Njujork post“.

Prema pisanju lista, šokantni gaf desio se tokom govora američkog potpredsjednika na Univerzitetu u Baltimoru u državi Merilend o potrebi gradnje „ekonomije sa čistom energijom“.

– Kada investiramo u čistu energiju i vozila na električni pogon, smanjimo stanovništvo, više naše djece će udisati čist vazduh i piti čistu vodu – naglasila je Harisova.

Bijela kuća je u zvaničnom transkriptu njenog govora priznala grešku i korigovala je Harisovu.

U engleskom jeziku zagađenje je „pollution“ a stanovništvo „population“, ali nije ni slično po izgovoru – „polušn“ i „popjulejšn“.

Međutim, kongresmeni poput republikanca Tomasa Mejsija su u svojim komentarima upitali „da li Harisova želi smanjenje stanovništva u Americi“.

Prema posljednjim rezultatima anketa, Harisova je najnepopularniji potpredsjednik Amerike u istoriji i u prošlosti je bila poznata po brojnim kontroverznim i komentarima ispunjenim pogrešnim navodima.