Isidora Sekulić – prva žena akademik kod Srba

12
Foto: format88.com

Isidora Sekulić (1877-1958), srpska književnica i prva žena članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), preminula je 5. aprila 1958. godine.

Isidora Sekulić se školovala u Novom Sadu, Somboru i Budimpešti. Radila je kao nastavnica u Pančevu u Srpskoj višoj devojačkoj školi od 1897. do 1909. godine.

Položila je ispit za građanske škole iz francuskog jezika i književnosti. Poslije toga radila je u Šapcu i Beogradu.

Doktorirala je 1922. godine i bila prvi predsjednik Udruženja pisaca Srbije.

Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić za života stekla poštovanje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svoga vremena.

Znalac više jezika i poznavalac više kultura i područja umjetničkog izražavanja, Isidora Sekulić je kao pisac, prevodilac i tumač književnih djela ponirala u samu suštinu srpskog narodnog govora i njegovog umjetničkog izraza, smatrajući govor i jezik kulturnom smotrom naroda.

Pisala je o Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Petru Kočiću, Milanu Rakiću, Veljku Petroviću, Ivi Andriću, Momčilu Nastasijeviću i drugima.

Izabrana je za dopisnog člana SANU 16. februara 1939. godine, a za redovnog člana 14. novembra 1950. godine, kao prva žena akademik.

Na Topčideru joj je podignut spomenik 2015. godine.