Jelena Trivić osniva novu stranku – usitnjava se opozicija

16
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Nakon političkog zatišja, Jelena Trivić saopštila je na Fejsbuku da osniva novu političku stranku – Narodni front. Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, bivšem potpredsjedniku stranke poželio je uspjeh. Ipak, Borenović vjeruje da nastavljaju ka istom cilju. U SDS-u nezadovoljni što se opozicija usitnjava. Politikolozi ocjenjuju da će osnivanjem nove političke stranke Trivićeva dodatno oslabiti opoziciju.

Da Jelena Trivić osniva stranku prvi je javno rekao, pa porekao Milan Miličević, iz SDS-a. Četiri dana poslije, vijest o osnivanju Narodnog fronta Jelena Trivić javnosti saopštava video-snimkom na svom Fejbuk profilu.

– U predstojećem političkom okviru, posljednjih nekoliko mjeseci sam shvatila da i nemam baš podršku za onu viziju Republike Srpske koju ćemo zajedno ponuditi. Formiraćemo jedan novi Narodni front za Republiku Srpsku, jer jaka Srpska treba i našoj matici Srbiji – istakla je Jelena Trivić.

Mogućnost napuštanja PDP-a, čiji je bila potpredsjednik, Trivićeva je najavila neposredno nakon opštih izbora, na kojima je ispred opozicije bila kandidat za predsjednika Srpske. Tada je aktuelnog gradonačelnika Banjaluke i stranačkog kolegu, Draška Stanivukovića, optužila za saradnju sa vlašću, pa poručila da će, ako PDP ne isključi Stanivukovića, ona istupiti iz stranke.

Nakon sedmogodišnjeg političkog djelovanja pod krovom PDP-a, predsjednik stranke Branislav Borenović Trivićevoj je poželio sreću. I danas iz PDP-a iste želje. Kažu da ih ne brine da će osnivanje nove stranke oslabiti PDP, niti da će Trivićeva sa sobom povući dio aktivista i glasača.

– Vjerujemo da i novi pokret može doprinijeti snažnoj opozicionoj borbi. U daljem političkom djelovanju, gospođi Trivić želimo mnogo sreće i uspjeha. Vjerujemo da smo na istom cilju – naglasila je Anja Petrović, portparol PDP-a.

Slučajno ili ne, u danu kada je Trivićeva objavila osnivanje Narodnog fronta, grupa aktivista PDP-a u Doboju pridružila se SDS-u. Među njima bivši član Predsjedništva PDP-a i predsjednik Savjeta mladih, Stefan Gavrić. Kaže da je bio nezadovoljan rukovođenjem stranke.

– U međuvremenu je došlo do nekih manjih neslaganja u smislu rada i rukovođenja te partije u Doboju – poručio je Gavrić.

Rehabilitacija stranke i konsolidovanje kadrova – to je zadatak SDS-a u narednom periodu, poručuje v.d. predsjednika Milan Miličević. U kojoj mjeri će uspjeti i da li će Jelena Trivić u Narodni front odvući i kadrove SDS-a, baš kao i SDS, u PDP-u, za sada, na tu temu ćute. Ono što je sigurno, jeste da im usitnjavanje opozicije ne ide naruku.

– Lično mislim da usitnjavanje opozicije u više novih partija ne doprinosi ničemu konkretnom osim što se isto biračko tijelo usitnjava. Ono što se nije dogodilo i neće sigurno je da se opozicija ukrupnjava – rekao je Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

Da je opozicija u jako lošem stanju ocjenjuje i profesor Drago Vuković. Kaže da odlaskom Jelene Trivić sluti slabljenje PDP-a.

– Nije dobro za opoziciju jer se nastavlja rastakanje opozicije, usitnjavanje. Pretpostavljam da će ova nova stranka ići prema tome da pridobije jedan broj birača koji su tradicionalno glasali za PDP i SDS. Sa odlaskom Jelene Trivić mislim da će dalje slabiti PDP – ističe Drago Vuković, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Krizu predviđa i u SDS-u. Ističe da istorijski važna pozicija ove stranke ne smije biti jedini oslonac za konsolidovanje.

– SDS je odavno u velikoj krizi. Da li uopšte postoji mogućnost da se ova stranka rehabilituje? Mislim da je SDS u zabludama i da živi na istorijskoj slavi – dodao je Vuković.

Javnost već spekuliše da će Narodni front Jelene Trivić, biti oslonjen na Narodni pokret u Srbiji. Pojedini mediji poveznicu vide i u bivšem članu PDP-a, Adamu Šukalu, koji je sredinom marta imenovan za savjetnika predsjednika Srbije za regionalna pitanja.

ivic