Jukio Mišima – književnik i samuraj

204
Foto: Elliott Erwitt/Magnum Photos

Jukio Mišima (pravo ime Kimitake Hiraoka), jedan od najvećih japanskih pisaca, izvršio je 25. novembra 1970. godine tradicionalno ritualno samoubistvo (sepuku) kao znak protesta zbog položaja Japana u želji da se vlast vrati u ruke cara.

Mišima je bio plodonosan pisac i trostruki kandidat za Nobelovu nagradu, a vodio je život pun intrige i kontroverzi.

Pisao je romane, popularne serijske novele, kratke priče, eseje, kao i poznata djela za kabuki pozorište i modernu dramu.

Dana 25. novembra 1970. godine Mišima, zajedno sa četiri istomišljenika, posjećuje komandanta kampa Ičigaja (Tokijski generalštab Istočne komande Japanskih odbrambenih snaga).

Tamo su se zabarikadirali u kancelariji i vezali komandanta za stolicu. Sa pripremljenim manifestom i parolama, Mišima izlazi na balkon kako bi se obratio vojnicima koji su se okupili ispod.

Njegov govor trebao je da inspiriše i pokrene vraćanje vlasti u ruke cara. Međutim, takav istup iziritirao je vojnike koji su počeli da mu se rugaju.

Mišima je završio govor, vratio se u kancelariju i izvršio sepuku.

Mjesto ritualnog kajšakunina (onoga koji završava ritual odrubljivanjem glave samoubice) pripalo je Mišiminom prijatelju Masakacuu Moriti, koji, međutim, nakon neuspjelih pokušaja, taj čin prepušta Hirojasuu Kogi.