Kapelo: Sa Ozrena ide pozitivna priča u svijet

66
Foto: FDD

Na ovaj događaj se čekalo 75 godina, i napokon možemo široj javnosti, i u Americi predstaviti šta se dogodilo u Boljaniću, istakao je predsjednik Fondacije „Halijard“ Džon Kapelo, gostujući u Jutarnjem programu na RTRS-u.

– Prvi put sam bio u Srbiji 2007. godine, a na Ozrenu prije nekoliko dana, i shvatio sam odmah šta znači tom stanovništvu ovo obilježavanje. Za mene lično ovo je jako emotivan događaj, jer i ja sam pilot američke vojske. Ali to nije samo lična priča, već ona ima i mnogo širi kontekst – naglasio je Kapelo, koji će se u Boljaniću pojaviti u ime porodica spasenih pilota i kao predsjednik Fondacije „Halijard“.

U Boljaniću je spaseno oko 60 američkih pilota, a cijela misija „Halijard“ imala je oko 1.200 spasenih pilota. Kapelo je istakao da se o ovom događaju u SAD zna jako malo, i da je cilj Fondacije da se to promjeni.

– Ovaj događaj se obilježava i u SAD, ali jako skromno. Međutim, svakodnevnim pričama, pa i sa ovim obilježavanjem u Boljaniću polako mijenjamo ustaljeni imidž da su Srbi „loši momci“ – poručio je Kapelo.

Velika zahvalnost ide i na račun Vlade Republike Srpske koje je u jako kratkom vremenu spremilo sve za obilježavanje ovog događaja.

– Vlada Srpske je mnogo učinila da se ove godine dostojno obilježi mjesto improvizovane piste sa koje su spaseni saveznički piloti uzlijetali ka svojim porodicama. Taj memorijalni park i te table sa istorijskim podacima su jako slične onima iz Pranjana. Naš cilj je da povežemo sva tri mjesta na kojima su spasavani piloti, Pranjane, Koceljevo i Boljanić i da tako napravimo cjelovitu priču i povežemo sve detalje akcije spasavanja – rekao je Kapelo.