Ko je sljedeći predsjednik SAD?

24
Foto: ShutterStock

U trci za predsjednika SAD prema predviđanjima profesora Alena Lihtmana pobeđuje Džo Bajden, a prema metodologiji profesora Hemluta Norpota – Donald Tramp.

Na osnovu svojih modela za predviđanje oni su uspješno prognozirali pobjednike ranijih izbora, piše „Glas Amerike“.

Profesor istorije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu Alen Lihtman prognozira da će pobijediti Bajden. On koristi seriju od 13 „ključeva“ u vidu pitanja sa odgovorima „tačno“ i „netačno“. Odgovor „tačno“ donosi poen aktuelnom predsjedniku a odgovor „netačno“ – njegovom rivalu. Ključevi predviđaju da će kandidat sa najviše poena pobijediti na izborima, a u ovom slučaju to je Bajden. Lihtman kaže da se njegova prognoza promijenila poslije pandemije i masovnih socijalnih nereda poslije smrti Džordža Flojda u policijskom pritvoru u maju.

– U roku od samo nekoliko mjeseci, Donald Tramp i republikanci su od skoro sigurne pobjede – gdje su samo četiri ključa bili protiv njih – došli do predviđenog poraza sa sedam ključeva – jednim više nego što je potrebno da se prevdvidi njihov poraz – kaže američki profesor za „Glas Amerike“.

On dodaje da neće ponovo promijeniti svoju prognozu, ali da postoje dva faktora koja leže van domena ključeva: suzbijanje glasova i mješanje u izbore.

– Republikansku bazu čine stariji bijeli muškarci kao što sam ja – i to je dio izbornog tijela koji se najviše smanjuje – kaže Lihtman koji je registrovani demokrata.

Lihtmana takođe brine intervencija stranih aktera tokom američkih izbora.

– Znamo da će se Rusi vratiti i možda još snažnije, jer su mnogo toga naučili od 2016. godine – kaže Lihtman i ističe da će Donald Tramp pozdraviti i iskoristiti svaku rusku intervenciju za koju misli da će mu pomoći da pobjedi.

S druge strane, profesor političkih nauka na Univerzitetu države Njujork u Stoni Bruku, Helmut Norpot, je ubijeđen da Tramp pobijeđuje.

Norpot je zaljučio, koristeći metodologiju „primarni model“ da predsjednik ima 91 odsto šanse za reizbor, a Bajden devet odsto šanse za pobjedu.

Norpotov primarni model koristi statističku reprezentaciju američkih predsjedničkih trka sa jednom ključnom metrikom – značajem ranih predsjedničkih primarnih izbora.

Norpot ne predviđa da li će Tramp osvojiti i najviše direktnih glasova ove godine, ali predviđa da će dobiti 363 glasa a Bajden 175.

– Živimo u eri takozvane „kulture poništavanja“, kada se ljudima sudi na društvenim medijima. Neki možda nisu spremni da priznaju da podržavaju Donalda Trampa jer se to mnogim ljudima ne bi dopalo – kaže on.

Norpot kaže da ni pandemija ni protesti „Životi crnaca su važni“ imaju ikakav uticaj na njegovu projekciju i tvrdi da aktuelni predsjednik sa izrazito boljim rezultatom na primarnim izborima od svog protivnika nikada nije izgubio izbore.

– Uklesano je u kamenu – kaže Norpot.