Kojić: Institucije da zaštite Savčića i sve borce

31
Foto: SRNA

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić pozvao je institucije Republike Srpske da zaštite generala Milomira Savčića i sve borce od tendencioznog i malicioznog Suda BiH.

– Ovo je početak suđenja svim Srbima koji su u ratu branili svoj narod te sudskog nametanja kolektivne odgovornosti srpskom narodu i sudskog kreiranja istorije i karaktera rata u BiH, a da se o tome nema pravo ni pričati. Taj pritisak i pravosudna tortura su neprihvatljivi, a takva BiH je neodrživa i ne donosi sreću nikome – ocijenio je Kojić.

On kaže da je odluka Suda BiH o pritvaranju generala Milomira Savčića još jedan pritisak na srpski narod i vlast Republike Srpske da bi zaživio nametnuti zakon Valentina Incka i da se prestane pričati o zlodjelima počinjenim nad srpskim narodom.

Kojić je ukazao da počinioci zločina nad Srbima se ne procesuiraju, a tužioci donose sramne, neprofesionalne, provokativne i licemjerne odluke o prekidu istraga za srpska stradanja, kao što je prije nekoliko dana obustavljena istraga za zločine počinjene nad Srbima u Prijedoru.

– Ovoj pravosudnoj diskriminaciji i progonu srpskih boraca moramo se oduprijeti i institucije Republike Srpske treba da preuzmu njihovu zaštitu – zaključio je Kojić.

Sud BiH odredio je juče pritvor generalu Milomiru Savčiću „zbog kršenja mjera zabrane u njegovim istupima u javnosti“, a njegov advokat Miodrag Stojanović najavio je žalbu na ovu odluku.