Kojić: Unapređenje Matuzovića – poniženje za žrtve

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

To što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović unaprijedio generala Đuru Matuzovića, kojem se sudi za ratne zločine nad Srbima na području Orašja, predstavlja uvredu, provokaciju i poniženje za žrtve strahota Matuzovića i ostalih optuženih, navodi direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

– Potpuno je nevjerovatno da Hrvatska za ovakva krivična djela daje unapređenja ili bilo kakve druge privilegije i pogodnosti. Međutim, to ne treba da nas čudi jer znamo da je hrvatska Vlada donijela odluku da neće postupati po optužnicama koje oni nazivaju montiranim iz BiH za ratne zločine koje su počinili Hrvati ili hrvatski državljani – rekao je Kojić, reagujući na to što je Milanović dodijelio Matuzoviću počasni čin brigadnog generala.

Kojić je za Nezavisne novine rekao da dodjela odlikovanja ili unapređenje optuženih za najteže zločine predstavlja provokaciju i poniženje za žrtve i njihove porodice, te pozvao Milanovića da povuče ovu odluku.

Direktor USAID-ovog projekta izgradnje mira „PRO-budućnost“ Majda Behrem Stojanov kaže da nikada nije dobro donositi jednostrana rješenja ili odluke koje na bilo koji način vrijeđaju žrtve.

Ona je navela da je cilj projekta „PRO-budućnost“ da ovakve teme budu otvorene tako da ne prave dalje podjele.

Desetorica pripadnika HVO-a optuženi su za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.