Komandant britanske armije: Talibani će možda sada biti drugačiji

14
Foto: Andrew Matthews/PA

Potrebno je da svijet talibanima da prostor za formiranje nove vlade u Avganistanu i možda će otkriti da su pobunjenici koje zapad decenijama opisuje kao militante postali razumniji, rekao je danas komandant britanske armije Nik Karter.

Karter, načelnik britanskog Generalštaba, rekao je da je u kontaktu sa bivšim avganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i da će se on tokom dana sastati sa talibanima.

– Moramo biti strpljivi, moramo sačuvati smirenost i dati im prostora da formiraju vladu i moramo im dati prostora da pokažu da li to zaslužuju – rekao je britanski vojni zvaničnik.

On je dodao da je „moguće je da ćemo otkriti, ako im damo prostora, da su ovi talibani razumniji, ali apsolutno moramo da imamo u vidu da oni nisu homogena organizacija“.

– Talibani su grupa odvojenih plemenskih figura koje su došle iz svih dijelova ruralnog Avganistana – naglasio je Karter.

On je dodao da su talbani ljudi sa sela koji su do sada vodili tradicionalni plemenski način života prema pravilima ponašanja paštunskog naroda.

– Moguće je da su talibani razuminiji, manje represivni. I zaista, ako pogledate na koji način vladaju Kabulom u ovom trenutku, postoje nagovještaji da su razumniji – zaključio je Karter.