Kome smeta Rezolucija o Srebrenici u Narodnoj skupštini?

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Narodna skupština, naredne sedmice, održaće još jednu redovnu sjednicu na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o Prijedlogu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske koji se odnosi na kriminalizaciju klevete.

Protiv zahtjeva poslanika Ramiza Salkića i Amira Hurtića da skupština raspravlja o „Prijedlogu rezolucije o osudi dešavanja u Srebrenici u julu 1995.“ bili su poslanici vladajućeg bloka. Igor Crnadak i Nebojša Vukanović i ovaj put bili su suzdržani.

Osmog jula 2015. godine, rusko „ne“ u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zaustavilo je usvajanje britanske Rezolucije o Srebrenici kojom se osuđuju dešavanja iz jula 1995. Tadašnji ambasador Rusije pri Savjetu bezbjednosti Vitalij Čurkin spriječio je etiketiranje Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnih.

Osam godina kasnije, sličnu rezoluciju u Narodnoj skupštini Srpske predložili su bošnjački poslanici Ramiz Salkić i Amir Hurtić. Poslanici vladajuće koalicije glasali su za povlačenje Rezolucije sa dnevnog reda. Suzdržani po tom pitanju bili su Igor Crnadak i Nebojša Vukanović.

– Ona je skinuta uz obrazloženje da ćemo pozvati na sljedeći kolegijum Salkića i Hurtića da bi usaglasili mogućnost da imamo osudu svih zločina, a ne zanemarivanje jednih i glorifikovanje drugih – smatra Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Šef kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak je nakon Kolegijuma u saopštenju obrazložio svoj postupak, navodeći da je glasao protiv čitavog dnevnog reda, te da zbog toga nije učestvovao u glasanju o Rezoluciji. Nemušto obrazloženje je pokušao dati i Nebojša Vukanović, sa pričom o Selvidu Hurtiću, koga je SNSD podržao za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

– Hurtić je juče ili prekjuče bio u Beču na obilježavanju Srebrenice službenim automobilom. Istovremeno njegov brat ili brat od strica je predlagač ove inicijative – smtra Vukanović.

Predstavnici Srpske demokratske stranke nisu učestvovali na kolegijumu, ali njihov poslanik Ognjen Bodiroga izrazio je jasan stav SDS-a.

– Klub poslanika SDS-a svakako da će imati svoje amandmane, prijedloge kao i svaku skupštinu, a mi bi naravno glasali da ova tačka ne bude na dnevnom redu – kaže Bodiroga.

Potezi PDP-a i Liste za pravdu i red naišli su na osudu javnosti. Za boračku populaciju potez dijela opozicije je neprihvatljiv.

– Opozicija ima pravo da glasa protiv, da iznosi svoja mišljenja, da kritikuje. Ali ovo je pitanje od vitalnog nacionalnog interesa za srpski narod. Smije li tada opozicija da ignoriše vitalni nacionalni interes srpskog naroda i da se u najmanju ruku, posredno ili neposredno stavlja na stranu neprijatelja srpskog naroda i Republike Srpske – istakao je Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Parlamenta je poručio da Srpska poštuje sve žrtve zločina u Srebrenici, ali i naglasio da, isto tako, zahtijeva poštovanje za Srbe stradale u zločinima u i oko Srebrenice, za koje niko nije odgovarao.