Košarac: U Briselu predstaviti interese Republike Srpske u skladu sa Mehanizmom koordinacije

11
Foto: @StasaKosarac/Twitter

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da BiH ima definisan spoljnopolitički cilj, a to je članstvo u EU, te da je u BiH definisan Mehanizam koordinacije koji podrazumijeva jasnu vidljivost svih nivoa vlasti u procesu evropskih integracija.

Košarac je naglasio da je jedna od tih aktivnosti bilo i održavanje Kolegijuma za evropske integracije koji je danas održan u Sarajevu.

– Sredinom naredne sedmice organizuje se sastanak u Briselu gdje bismo trebali sa zvaničnicima EU da razgovaramo o stanju u BiH iz aspekta ispunjenja 14 ključnih prioriteta i nekim dugim pitanjima koja su aktuelna u BiH – rekao je Košarac.

On je istakao da su svi nivoi vlasti bili u prilici da predstave neka pitanja i sugestije, da su prihvaćene najznačajnije mjere i inicijative, te da u tom kontekstu postoji definisana pozicija BiH, kao akt i dokument o kojem će govoriti u Briselu.

– Republika Srpska je dostavila primjedbe koje su uvažene, one su kredibilne i tačne i iz toga ćemo sa tog aspekta, kako smo i na Kolegijumu za evropske integracije prezentovali stavove Republike Srpske, tako i u Briselu iskoristiti priliku da iznesemo političke stavove o dešavanjima u BiH – rekao je Košarac.

On je istakao da bi najznačajnije i najvažnije bilo usvojiti 14 prioriteta sa izraženom potrebom da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH koji je dio jednog od prioriteta.

– Vrlo jasno smo rekli da je to pitanje od koga nećemo odustati i smatramo da je argumentacija na našoj strani. Postoji anomalija koja se pokušava promovisati, a to je da se u BiH nešto može odlučivati bez predstavnika jednog od konstitutivnih naroda, što je potpuno neprihvatljivo – naglasio je Košarac.

On je rekao da nije prihvatljiva dosadašnja pozicija Ustavnog suda BiH i odluke koje je donosio, te da je sama struktura Ustavnog suda BiH tako modelirana da donosi odluke štetne po interese Republike Srpske.

– Smatramo da bi u ovom periodu bilo značajno, kao što je nekada bilo nagoviješteno od evropske delegacije da se ukine OHR i da se stranci koji su u institucijama BiH dislociraju, da ne rade u institucijama BiH. Ne vidim nikakav problem da se uđe u proces donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao način izbora domaćih sudija bez participacije stranih sudija u BiH i apostrofirajući potrebu za zatvaranje OHR-a – rekao je Košarac.