Kovačević: Srpska može ostati samo u BiH po izvornom Dejtonu

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Bez obzira na puste želje Adila Osmanovića (SDA), BiH nije član Akcionog plana za članstvo (MAP) i neće postati član NATO saveza, jer za tako nešto Republika Srpska nikada neće dati saglasnost, pa samim tim ne postoji apsolutno nikakva potreba da se Ustav BiH mijenja u sladu sa bilo kakvim NATO standardima, izjavio je danas Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je istakao da BiH može opstati samo u okviru na koji su dali pristanak njeni konstitutivni elementi, odnosno strane, Republika Srpska i Federacija BiH (FBiH), kao i suvereni konstitutivni narodi, a to je, kako kaže, isključivo važeći Ustav BiH.

– Republika Srpska uvažava i poštuje snagu i autoritet SAD i ,između ostalog, upravo zahvaljujući njihovom autoritetu i garanciji da će Srpska biti očuvana, Republika Srpska i jeste 1995. godine u Dejtonu žrtvovala svoju nezavisnost za mir i pristala na kreiranje ovakve BiH – rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao i da Dejtonski sporazum koji je tada potpisan i kojim je, između ostalog kreiran i ustvani okvir BiH, definitivno predstvalja jedini okvir u kojem je Srpska spremna da bude sastavni dio BiH.

– Ono što je takođe jasno je i da bilo kakve reforme u BiH više nikada neće moći da budu opravdanje da Republike Srpske bude manje, kao i da je, ukoliko u narednom periodu ne bude volje da se BiH vrati u ustavne okvire, u skladu sa poveljom UN i Međunarodnim paktom o građanskim i politčkim pravima, koji je i sastavni dio Ustava BiH, potrebno reafirmisati pravo naroda na samoopredjeljenje – zaključio je Kovačević.