Kožul: Džaferović je posljednja osoba koja može govoriti o časti tzv. Armije BiH

26
Foto: dnevnik.ba

Nad bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem je sjena optužbi za zločine u Zenici i srednjoj Bosni i zato je on posljednja osoba koja može govoriti o časnoj borbi takozvane Armije BiH i braniti sve zločine koje je ta armija činila, rekao je Srni zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika HDZ-a BiH i hrvatskih stranaka okupljenih oko HDZ-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Predrag Kožul.

Kožul je podsjetio da će se u narednih 15 dana navršiti 28 godina od pokolja hrvatskih civila u Grabovici i Uzdolu.

– U Grabovici su 8. septembra 1993. godine ubijene 33 osobe hrvatske nacionalnosti, od kojih 17 žena. Najmlađa žrtva imala je četiri godine – naveo je Kožul.

On je naveo i da je u Uzdolu 41 žrtva zločina i pokolja koji se desio 14. septembra 1993. godine.

– Sve ove zločine počinila je Armija BiH, kao i mnoge druge koje ne spominjem, a mogao bih dugo nabrajati. Nad Šefikom Džaferovićem leži sjena optužbi za zločine u Zenici i srednjoj Bosni, zato je on posljednja osoba koja može prozivati, prijetiti i govoriti o karakteru i časti Armije BiH – poručio je Kožul.

On je rekao da su brojni zločini koje je činila Armija BiH i oni koji su ratovali pod okriljem te armije koju Džaferović hvali.

– Ritualne zločine islamskih ratnika, koje je čitav svijet sa zgražanjem upoznao zadnjih godina, Hrvati srednje Bosne su na svojoj koži iskusili još prije 30 godina. Neka nam Šefik i ostali barem ne vrijeđaju inteligenciju pričom kako o tome, kao i o više od 400 logora i zatvora za Hrvate, nisu znali i kako to niko nije naredio – ističe Kožul.

Sve su znali i sve organizovali, konstatuje Kožul, isplanirali, naredili i kasnije sakrivali.

– I danas skrivaju grobove Bugojanaca i mnogih drugih žrtava – napominje Kožul.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović negirao je da je tzv. Armija BiH činila ratne zločine, istakavši da je ta vojska „vodila časnu borbu i borila se protiv zločina, a ako je zločina bilo da su to bili zločini pojedinaca“.