Krivokapić: Ugovor sa SPC predat Patrijaršiji, Vlada spremna za potpis

7
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno je završen i predat Patrijaršiji, a Vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše, izjavio je sinoć crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić.

– Očekujemo odgovor. Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha da prihvati taj ugovor i ako treba negdje da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što prije potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vrijeme, a vrijeme je najbolje kada se dvije strane dogovore – rekao je Krivokapić gostujući u emisiji „Aktuelno“ Televizije Pljevlja.

Ističući da je vlada u Podgorici „apsolutno spremna“, on je naveo da je Temeljnim ugovorom i zakonom sve jasno definisano i da je to „novi početak dobrih odnosa između Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije Budimljanko-nikšićke, Eparhije Mileševske i Eparhije Zahumsko- hercegovačke“, prenose Vijesti.

– Ja znam da su u ovu priču uključeni i mnogi politički akteri, ali ne želim o tome da razmišljam jer ovo nije pitanje politike, ovo je pitanje odnosa države i crkve koji mora biti uređen i da napokon jednom za vazda stavimo tačku na taj dio da se crkva miješa u državu ili da se država miješa u pitanje crkve – rekao je Krivokapić.