Lavrov: Pogrešno shvaćena solidarnost po pitanju Krima

6
Foto: Maxim Zmeyev/REUTERS

Zajednički stavovi NATO i članica EU iznijeti na forumu Krimska platforma u Kijevu odslikavaju pogrešno shvatanje solidarnosti po pitanju Krima, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije podsjetio je da je Rusija u više navrata pozivala specijalne predstavnike OEBS, Savjeta Evrope i UN da dođu na Krim i procijene stanje poštovanja ljudskih prava.

– Da li pratite ljudska prava ili igrate političke igre? Oni koji su bili na forumu svjesni su šta se desilo i šta se dešava na Krimu. Oni koji žele da podrže neshvatljivi režim u Kijevu, treba da objave i da žele da taj režim pobjedi u ovom sporu, ali to je ćorsokak – naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare u Beču sa šefom austrijske diplomatije Aleksandrom Šalenbergom.

Prema riječima Lavrova, ukoliko Zapad želi da se uključi u realnu politiku, a ne virtuelnu, onda prvenstveno treba da „bude vođen realnošću“.

Lavrov je dodao da solidarnost koju su na forumu iskazali NATO i članice EU ne vodi nikuda jer je pogrešno shvaćena.

Ruska novinska agencija TASS podsjeća da je u septembru prošle godine predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski govorio pred Generalnom skupštinom UN i da je tada iznio plan za formiranje takozvane Krimske platforme.

Sastanak je trebao da bude održan u maju, ali je odgođen za avgust usljed nesigurnosti oko broja učesnika. Predstavnici 46 zemalja i međunarodnih organizacija saglasnili su se da učestvuju i forum je održan u ponedjeljak, 23. avgusta, u Kijevu.