Lukač i Vulin u Drvaru: Poražavajuće da povratnici nemaju ni struju ni vodu

25
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nazvao je poražavajućom činjenicu da pojedina sela u povratničkim opštinama u Federaciji BiH (FBiH) nemaju ni struju ni vodu.

– Proces pomoći povratničkim opštinama nastaviće se ubuduće. Prvo treba da se stvore uslovi života dostojnog čovjeka, a to su struja i voda – rekao je Lukač novinarima u Drvaru nakon sastanka sa srpskim predstavnicima povratničkih opština u FBiH.

Nakon sastanka, kojem je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, Lukač je istakao da federalne i kantonalne vlasti u FBiH moraju više da urade na pomoći srpskim povratnicima u ovim opštinama.

Lukač je naglasio da srpski povratnici u FBiH uvijek mogu računati na pomoć Vlade Srpske i Vlade Srbije.

– Pomoć Vlade Srbije ovim lokalnim zajednicama je velika, posebno kada govorimo o opštini Drvar, gdje je otvorila i određene pogone da bi omogućila ljudima da opstanu ovdje, da imaju posao i mogućnost da ostanu na ovim prostorima – dodao je Lukač.

Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbi u povratničkim opštinama teško žive i da zato zaslužuju podršku i pomoć Srbije.

On je najavio da će Srbija nastaviti da pružati pomoć opštinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac i Odžak.

– Dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju, politika Srbije će biti očuvanje mira u regionu i pomoć svim Srbima bez obzira na to gdje oni žive. Ako FBiH nema mogućnosti ili volje da brine o svojim državljanima srpske nacionalnosti, tu je Republika Srbija – poručio je Vulin.

On je dodao da svaka pomoć Srbima koji žive u FBiH treba da bude shvaćena kao pomoć FBiH, jer je to manje novca koji oni moraju da izdvoje iz svog budžeta.

– Ponosan sam kada vidim da su Srbi jedinstveni, složni, da se drže jedni drugih i da se drže Srbije. Svi projekti koje smo do sada predvidjeli biće završeni, za to je obezbijeđeno dovoljno novca – naveo je Vulin.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izrazila je zahvalnost Srbiji i Republici Srpskoj za pruženu pomoću.

Ona je istakla da je na današnjem sastanku bilo riječi o svim problemima Srba povratnika u FBiH, sa posebnim akcentom na pitanja održivog povratka i ekonomske stabilnosti.