Mazalica: Republika Srpska diskriminisana u učešću u Ustavnom sudu BiH

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je Srpska diskriminisana u smislu učešća u Dejtonskom sporazumu i Ustavnom sudu BiH.

– Prema svim principima međunarodnog prava, kada jedna federalna jedinica dođe u položaj da je diskriminisana u odnosu na državnu zajednicu ima pravo da istupi iz vršenja zajedničke funkcije vlasti kao državne zajednice ili da dođe do otcjepljenja – rekao je Mazalica tokom skupštinske rasprave o Obavještenju o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Mazalica je rekao da je neprihvatljivo da Ustavni sud BiH ocjenjuje ustavnost podzakonskih opštih pravnih akata entiteta, za šta, prema Ustavu BiH, nije nadležan.

– Na ovaj način se krši Ustav BiH i Ustav Republike Srpske, narušava pravna sigurnost, razgrađuje pravni poredak Republike Srpske – istakao je Mazalica.

On je naveo da postoji jedna praksa rada Ustavnog suda BiH za Republiku Srpsku, a jedna za Federaciju BiH (FBiH).

– Mnogo veći pritisak se vrši na Republiku Srpsku da Srpska izvrši presude Ustavnog suda BiH, a poznato je da postoji niz odluka iz FBiH koje vlasti tog entiteta ne sprovode – istakao je Mazalica.

On je rekao da sve ovo pokazuje da je Republika Srpska imala puno pravo da donese Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

– Ustavni sud BiH predstavlja jedinu instituciju u BiH u kojoj nije prisutan princip zaštite vitalnog interesa entiteta niti vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda – istakao je Mazalica.

On je rekao je da Parlamentarna skupština BiH treba donijeti novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se riješilo pitanje stranih sudija u toj instituciji.

Mazalica je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio prijedlog EU da se istovremeno ispuni svih 14 prioriteta Evropske komisije za BiH.

– Republika Srpska je spremna da svih 14 prioriteta rješava u paketu i da se na taj način steknu uslovi da Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH prestane da važi – zaključio je Mazalica.