Milena Dravić – voljena filmska i pozorišna diva

26
Foto: kaleidoskop-media.com

Srpska glumica Milena Dravić (1940-2018), koja je igrala u više od 100 filmskih ostvarenja i ostvarila niz pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagrađivane, umrla je 14. oktobra 2018. godine.

Najpoznatije filmske uloge Milena Dravić, jedna od najpopularnijih glumica bivše Jugoslavije, ostvarila je u filmovima: „Kozara“, „Prekobrojna“, „Jutro“, „Hasanaginica“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Rad na određeno vreme“, „Moj tata na određeno vreme“ i „Poseban tretman“.

Glumila je zajedno sa najvećim domaćim i holivudskim glumcima i zvijezdama kao što su Ričard Barton i Bred Pit.

Bila je junakinja ratnih epopeja, buntovnica filmskog „crnog talasa“, izuzetna u komedijama i tragedijama.

Osim filma i televizije, Milena Dravić igrala je i u pozorištu gdje je ostvarila sedamdesetak uloga.

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem vodila je od 1972. do 1974. godine šou-program „Obraz uz obraz“ – jednu od najpopularnijih zabavnih emisija bivše Jugoslavije.

Dravićeva je dobitnica velikog broja domaćih i inostranih nagrada i priznanja.

Neke od njih su: nagrada za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalna nagrada „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, sedam „Pulskih arena“, tri statuete „Ćuran“ na „Danima komedije“ u Jagodini, te Gran-pri „Tatjana Lukjanova“.

Za izuzetan doprinos dramskoj umjetnosti, Milena je nagrađena najprestižnijim srpskim priznanjima, kao što su: Dobričin prsten, „Velika Žanka“, nagrada „Pavle Vuisić“, statueta „Joakim Vujić“, „Zlatni ćuran“ i Nušićeva nagrada.