Milunović: Sud BiH je politički sud

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da nije iznenađen odlukom Suda BiH o određivanju pritvora generalu Milomiru Savčiću, jer je po ko zna koji put pokazao da nije sud prava i pravde, već politički sud.

– Osnovni cilj ovog suda je da optuži i uhapsi što veći broj Srba, vrlo često bez ikakvih dokaza, kako bi srpskom narodu nametnuo trajnu ljagu, krivicu i kolektivnu odgovornost za građanski rat u BiH – istakao je Milunović u pisanoj izjavi za medije, reagujući na odluku Suda BiH o određivanju pritvora predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, odluka o određivanju pritvora za časnog generala Milomira Savčića, koji definitivno nije prekršio nijednu zabranu Suda, spada u red istog projekta.

Milunović napominje da Sud BiH od svog formiranja do danas nije nastojao da pokaže svoju objektivnost, profesionalnost i pravičnost, te pita kako objasniti činjenicu da ne postoji pravda u njihovom sistemu za masovno stradanje srpskih civila u Podrinju.

– Kao da tamo nije bilo vojnih struktura takozvane Armije BiH koji su imali komandne dužnosti, a na osnovu njih i komandnu odgovornost za počinjene zločine – ukazuje Milunović.

Ministar pita i kako objasniti nekažnjene zločine u Krajini, masovne grobnice civila, kamerom zabilježeno divljanje hordi Atifa Dudakovića, što za Sud BiH nije zločin.

– Kako objasniti brojne logore u Sarajevu, stratišta poput Kazana i nekažnjene zločince za nevine sarajevske žrtve. Dobrovoljačka i Tuzlanska kolona, po međunarodnom pravu, legalno i legitimno dogovoreno povlačenje, na kukavički način su napadnute od aktera, koje ovaj Sud štiti – rekao je ministar Milunović.

On ističe da je puno važnije za taj sud trošiti vrijeme na par javno izgovorenih rečenica časnog generala koje nisu u vezi sa zabranom koji je taj sud nametnuo, nego posvetiti se srpskim žrtvama, ženama, djeci i zarobljenicima ubijenim u proteklom ratu.

Sud BiH odredio je juče pritvor generalu Milomiru Savčića „zbog kršenja mjera zabrane u njegovim istupima u javnosti“, a njegov advokat Miodrag Stojanović najavio je žalbu na ovu odluku.