MIP obmanuo javnost: Sa šeficom diplomatije BiH u SAD otputovao i sin

56
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Iako je Ministarstvo inostranih poslova BiH juče demantovalo navode medija da je ministarka Bisera Turković imenovala svog sina Alija za člana delegacije BiH prilikom službene posjete Americi, Srpskainfo je u posjedu dokumenta iz kojeg se vidi da je MIP obmanuo javnost.

U dokumentu koji je MIP poslao ambasadama BiH u Vašington i Pariz, navodi se da će Turkovićeva u periodu od 1. do 7. februara boraviti u zvaničnoj posjeti Vašingtonu.

– U pratnji Bisere Turković putuje njen lični asistent Ali Turković i dva člana bezbjednosne pratnje ispred Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH – navodi se u dopisu koji je potpisao šef kabineta ministarke Turković, Denis Hadžović.

Foto: Srpskainfo.com

Podsjećamo, MIP je u četvrtak saopštio da se Ali Turković nalazio u pratnji njegove majke na ovom putovanju, ali navodno u svojstvu privatne osobe. Dodali su i da je Turković sve troškove putovanja i smještaja pokrio sam, te da nije zvanično predstavljao Bosnu i Hercegovinu na bilo kakav način.

MIP je otišao korak dalje u pravdanju sina Bisere Turković, pa je ovu posjetu Vašingtonu usporedio sa onima koje ima američki predsjednik Donald Tramp, kada mu društvo pravi kćerka Ivanka.

– Željeli bi možda napomenuti da ovakva praksa nije nepoznata u diplomatiji i predstavljanju. Bez ikakve namjere da pravimo bilo kakve paralele ili poređenja između slučajeva, navodimo samo primjer Ivanke Trump, kćerke predsjednika SAD Donalda Trampa, koja takođe kontinuirano pruža nesebičnu podršku svom ocu tokom njegovog predsjedničkog mandata – zaključuje se u saopštenju iz MIP BiH.

Zanimljivo je da Ali Turković nije čak ni zaposlen u MIP i ni na koji način nije mogao biti član delegacije BiH na službenom putovanju u Ameriku, što ministarki očito nije bila nikakva prepreka da ga povede sa sobom.