Mitropolit Joanikije u Trebinju: Grad je večeras obasjan svjetlošću zajedništva

45
Foto: Miodrag Vujačić

Svečanom litijom koja je prošla ulicama Trebinja završena je proslava slave grada – Preobraženje Gospodnje.

U litiji je učestvovao mnogobrojni vjerni narod, arhijereji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, rukovodstvo grada, te gosti koji su stigli iz susjednih opština i iz regiona.

Foto: Miodrag Vujačić

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je večeras Trebinje obasjala svjetlost praznika i zajedništva, zasnovana na vjeri i međusobnoj ljubavi.

– Kakav je ovaj praznik, imamo potrebu da svjedočimo svjetlost i slavu naše svete vjere ne samo u hramu nego i da izađemo van hrama, da blagoslovimo grad u kome živimo i vazduh koji dišemo – rekao je mitropolit nakon litije okupljenom narodu.

On je pozvao na zajedništvo, kao nešto najvažnije, jer okupljeni u ime Božije se preobražavaju i tada prevazilaze svoja ograničenja, razlike i sjedinjuju oko Hrista.

Foto: Miodrag Vujačić

Vladika Dimitrije: Svjetlošću Božijom popravljajmo svoja srca i činimo sami sebe boljim ljudima

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je da je svjetlost praznika samo zalog i ohrabrenje da svako uzme svoj krst i hoda kroz život kao slobodan, čestit i odgovoran čovjek.

Vladika je u besjedi poručio da se preobražavaju na bolje, te da sljedeće godine, kada se saberu na istom mjestu, budu bolji, milosrdniji, smireniji ljudi.

– Svjetlošću Božijom popravljajmo svoja srca i činimo sami sebe boljim ljudima. To je uslov za bilo kakav zajednički i društveni napredak – rekao je vladika i pozdravio premijera Viškovića i ostale zvanice.

Foto: Miodrag Vujačić

Slavske svečanosti u Trebinju završavaju se koncertom Sergeja Ćetkovića na Trgu slobode gdje se okupio veliki broj građana.