Mitropolit Joanikije: Vjernici pozvani na preobraženje, a protivnici na razgovor

23
Foto: Miloš Vujović/mitropolija.com

Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru, pozvavši vjernike na preobraženje, a protivnike njegovog ustoličenja zakazanog za 5. septembar na Cetinju na razgovor.

– Prizivam i sebe i sve vas, i Cetinje i cijelu Crnu Goru, da se preobrazimo, da radimo o dobru, pa ćemo dobro i dočekati i dobro vidjeti, i dobro će se Božije, koga ima u izobilju u ovome narodu, umnožiti u nama – rekao je mitropolit Joanikije u besjedi nakon liturgije.

Osvrnuvši se na današnji protest na Cetinju koji su organizovali protivnici njegovog najavljenog ustoličenja u Cetinjskom manastiru, mitropolit Joanikije istakao je da on kao pastir, mitropolit, čovjek Jevanđelja, ne može da ih se odrekne, iako su se oni njega odrekli.

– To su moja braća. To je narod koji mi je Bog povjerio i ja mislim da u njima ima mnogo dobra – rekao je mitropolit Joanikije.

Prema njegovim riječima, narod od mržnje i pakosti nema ništa nego mržnju i još mnogo više pakosti.

– Nisam spreman za to, ali ako su spremni da razgovaraju, da mi kažu za nešto da nisam u pravu, slobodno neka dođu – poručio je mitropolit Joanikije.

On je izrazio žaljenje što se manipuliše narodom protiv njega kao mitropolita i Srpske pravoslavne crkve.

– Kad kažu da me šalje crkva Srbije hoće da me vežu za politiku, a ja želim da se vežem samo za Hrista i za Crkvu. Poštujem svaku državu, volim i Srbiju i Crnu Goru, i poštujem i jednu i drugu državu – rekao je mitropolit Joanikije, podsjetivši da se on hirotonisao prije pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit Joanikije naglasio je da ono što ne može da prihvati jeste da se u Crnoj Gori širi retorika Sekule Drljevića, velikog fašističkog sluge i kurira ustaškog poglavnika Anta Pavelića.

– Ne priliči to Crnoj Gori! Oni koji barjače sa barjakom antifašizma prihvatili su ideologiju najvećeg fašiste sa ovog područja – prokletoga Sekule Drljevića. Kakvi paradoksi, kakvo ludilo, kakva sramota – poručio je mitropolit Joanikije.

Na Cetinju je danas održan protest protivnika ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinjskom manastiru, sa kojeg je poručeno da bi to bio „simbol pristanka na okupaciju“.