Način funkcionisanja Kristijana Šmita: Neistina na neistinu

26
Foto: REUTERS/Dado Ruvić

Neistina na neistinu, tako, čini se, funkcioniše Nijemac Kristijan Šmit. Osim što se lažno predstavlja, tvrdi i da je granica između Republike Srpske i drugog entiteta samo administrativna linija. Njegov zadatak je da deklasira Republiku. Srpska neće posustati pred pritiscima, kategoričan je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Aneks dva Dejtonskog sporazuma stav 1 kaže da postoji linija razgraničenja – razgraničenje je ovdje ključno. Neko je smatrao da je normalno da ovo razgraniči. Takvi buzdovani, kao što je Šmit, pokušavaju to nešto da objedine po cijenu da unište sve od jednog naroda. U Sarajevu imate one koji stalno aplaudiraju njegovim budalaštinama i lažima, spremni da prihvate da im stranac nametne zakon – rekao Dodik.

Obmanjuje Šmit i tvrdnjama da i ako se donese zakon o prestanku mandata inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH, sadašnje strane sudije u tom sudu ipak ostaju dok svako od njih ne navrši 70 godina. Da je ovo samo još jedna u nizu Šmitovih neistina, jasno se vidi i u Ustavu BiH. Ukazao je na to i profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

– Koliko je ovo neistina, govori relevantna odredba iz člana 6 stav 1 tačka d) Ustava BiH. Naime, tom ustavnom odredbom je propisano da Parlamentarna skupština BiH može donijeti zakon „KOJIM ĆE PROPISATI DRUGAČIJI NAČIN IZBORA TROJE SUDIJA KOJE BIRA PREDSJEDNIK EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA“. Riječi „DRUGAČIJI IZBOR“ u sebi sadrže i značenje izbora novih sudija umjesto dotadašnjih stranih sudija, kao i značenje prestanka mandata inostranih sudija trenutkom izbora novih – rekao je Blagojević.

Na sve to, opozicija u Srpskoj nijema. Degutantno je, kaže predsjednik Srpske, slušati njihovu priču o patriotizmu, a ćute o strancu koji nameće zakone u kome kaže da ko ne poštuje njega, ide u zatvor. Zar neko misli, pita Dodik, da će to završiti samo na njemu. Ovo je, tvrdi, tek priprema za otimanje onoga što pripada Srpskoj.

– Ja da sam htio da se bavim svojim komforom, ne bih ja radio ovako što radim. Ja ovo radim zato što sam ubijeđen da je ovo najbolja odbrana Republike. To kada oni kažu – to je izdaja… Koja izdaja, ljudi? Meni uveli sankcije Amerika, Britanija, Njemačka stalno birka nešto da uvede sankcije samo zato što ih ne poštujem, ne slušam i što ne želim da Republika Srpska bude dovedena u poziciju prazne ljušture i oni pričaju o tome – kaže Dodik.

Opozicija, očigledno po diktatu svojih nalogodavaca, ćuti o Kristijanu Šmitu, strancu koji glumi visokog predstavnika, i njegovim napadima na Srpsku, poruka je i Staše Košarca. Kaže, oni odjednom o zaključcima Narodne skupštine, a o izvoru i suštini problema, ne govore ni riječi.