Naser Orić ponovo prijeti ratom i krvoprolićem

7
Foto: Anadolija

Naser Orić ponovo prijeti ratom i krvoprolićem. Svoje ratnohuškačke izjave sinoć je izgovorio u Nezuku govoreći da je na Drini sve počelo i da će se na Drini sve i završiti.

Iz Srpske oštra reagovanja i odgovor Oriću da se Srbi ne plaše zveckanja oružjem i da za Srbe rat nije opcija, već je to mir, dok svakodnevne prijetnje iz Federacije nisu ništa drugo do pokušaj da izazovu unutrašnji bunt.

Oružjem zvecka Naser Orić. Svoje ratnohuškačke izjave i prijetnje krvoprolićem izgovorio je na obilježavanju 28. divizije takozvane Armije BiH u Nezuku.

– Na Drini je sve počelo, na Drini će se sve i završiti. Mi Podrinjci smo rođeni ili da umremo ili da pobijedimo. Uvijek ćemo pobijediti – rekao je Orić.

– Orićeve prijetnje nas neće uplašiti niti ućutkati, a istinu ćemo govoriti dok smo živi – kaže Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Za njega je zastrašujuće da su u prvom redu sjedjeli potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković i zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, koji primaju platu uz budžeta Srpske, a istovremeno aplaudiraju Oriću.

– Mi im poručujemo da se njih ne bojimo i njihovih prijetnji. Nećemo dozvoliti da budemo poklani kao što su nas klali 1992. i 1993. godine I ponovo ćemo im reći da ne želimo rat već mir. Oni žele rat, jer je Orić u ratu živio najbolje. Humanitarnu pomoć koju su dobijali u Srebrenici u tzv. zaštićenoj zoni on je prodavao svom narodu – rekao je Kojić.

– Svim Srbima Podrinja je vrlo dobro poznato šta je Orić tokom proteklog rata radio i koliko je porodica zavio u crno. Zato Naser Orić nema ni moralno, ni ljudsko, niti bilo koje drugo pravo da drugima drži pridike, a posebno da nekome prijeti – rekao je za Srnu predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Iz Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske smatraju da Orića ništa ne može amnestirati od odgovornosti za brojne zločine počinjene nad srpskim narodom.

Osuda stiže i iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

– Nema ozbiljnog razloga da se plaše. U tome i jeste cilj – da se stvori uznemirenost i strah, da se pokuša doći do unutrašnjeg bunta i do tzv. obojenih rezolucija, da se pokuša smijeniti vlast u Srpskoj mimo redovnih procedura i izbora. To nije politika samo bošačkog naroda, već politika tzv. međunarodnog faktora u BiH kome očito nije stalo do mira – naveo je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin.

Organizacije u Srpskoj koje njeguju tradiciju Odbrambeno-otadžbinskog rata ukazale su da Orić nema pravo ni da se hvali svojom 28. divizijom, jer je ona vojnički poražena od srpske vojske, a Orić pobjegao i saborce ostavio. Pitaju se hoće li Sud i Tužilaštvo BiH reagovati na nove prijetnje ili će ćutati kao na ratnohuškačku retoriku Dudakovića i Zukana Heleza.