Novaković Bursać: O vojsci koju Džaferović hvali svjedoče humke civila u Zalazju, Kravici…

32
Foto: SRNA

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da o časti vojske koju bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović hvali svjedoče humke civila u Zalazju, Kravici, Ilijašu, po Ozrenu i svuda gdje su mogli doprijeti do golorukog naroda.

– Međutim, u ovom trenutku djelovanje, kako bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i Džaferovića, tako i mnogih drugih eksponenata političkog Sarajeva nije ništa drugo do nastavak obesmišljavanja istine kao takve, posebno istine o neposrednoj istoriji ovog prostora, kako bi sebi otvorili nekakav imaginarni prostor za politički manevar – rekla je Bursaćeva Srni.

Ona je smatra da se „ne treba uzdati u rad pravosuđa na nivou BiH, jer je i ono dosadašnjim radom upravo dokazalo da je instrument za uspostavljanje nametnutih stavova o ulogama i pozicijama, kako u proteklom ratu, tako i sa tendencijom da tako nastave raditi i sada u miru“.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović negirao je da je tzv. Armija BiH činila ratne zločine, istakavši da je ta vojska „vodila časnu borbu i borila se protiv zločina, a ako je zločina bilo da su to bili zločini pojedinaca“.