Novaković Bursać: Očuvanje Republike Srpske je i očuvanje dejtonske BiH

38
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Očuvanje Republike Srpske suštinski znači i očuvanje dejtonske BiH, a svako ko zagovara rasklapanje strukture nastale međunarodnim mirovnim sporazumom nema dobre namjere prema regionu i narodima koji ovdje žive, izjavila je šefica Kuba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je pojasnila da je na osnovu rezultata djelovanja visokog predstavnika koji je bio iz Velike Britanije, na osnovu izjave diplomate koji se trenutno predstavlja u toj ulozi, a dolazi iz Njemačke i na osnovu izjava i stavova aktuelnih političara iz tih zemalja više nego jasno kakvu politiku zastupaju i čiji politički program provode u BiH određene strukture koje dolaze iz tih zemalja.

– Ta aktivnost se najkraće može nazvati provođenje bošnjačko-muslimanskog, unitarističkog koncepta i prilično se jasno vidi svakome ko hoće da ga dobro pogleda – rekla je Bursaćeva za Srnu povodom informacije o američko-bitanskom planu za ukidanje Republike Srpske.

Ona je dodala da se takvo ponašanje može objasniti pokušajem ostvarivanja moći tih zemalja u ovom dijelu svijeta, ali i vještačkim izazivanjem i održanjem tenzija u regionu jer je svima jasno da koncept koji zagovaraju nije u skladu sa Ustavom, principima na kojima je zemlja nastala i da su protiv njega dva od tri konstitutivna naroda.

– Zbog srpskog naroda, a i drugih koji ovdje sa nama žive, naš zadatak je da očuvamo kapacitet Republike Srpske a za to imamo dovoljno argumenata, odlučnosti i snage – poručila je Bursaćeva.

Portal ATV-a objavio je, pozivajući se na svoja saznanja, da je pojačano britansko prisustvo u BiH već rezultiralo planovima o ukidanju Republike Srpske i smjenama njenih funkcionera.

Isti izvor naveo je da je plan rezultat sastanka britanskih i američkih operativaca koji su skrojili strategiju u nekoliko tačaka, te da je sastanak održan u Kampu Butmir-Sarajevo, gdje se nalazi komandni i obavještajni centar združenih snaga „Task fors“ koji čine Amerikanci i Britanci.

Plan za ukidanje Republike Srpske uključuje primjenu bonskih ovlaštenja kojima se planiraju smjene izabranih predstavnika u Republici Srpskoj, ukidanje izvršne i zakonodavne vlasti, čime bi praktično bili razvlašteni organi upravljanja u Srpskoj, prenio je ATV.