Nuždić: Pravosuđe BiH ne kažnjava ratnohuškačke izjave, Zapad grubo omalovažava srpske žrtve

7
Foto: SRNA

Pravosuđe BiH ništa ne preduzima da kazni ratnohuškačke poruke Nasera Orića, kao i one koje je uputio komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković, a srpske žrtve grubo omalovažava i Zapad, rekao je v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

Nekadašnji komandant srebreničkih muslimanskih jedinica Naser Orić nedavno je u Nezuku, povodom obilježavanja 28 godina od proboja 28. divizije takozvane Armije RBiH, rekao: „Na Drini sve počelo, na Drini će se sve i završiti. Mi, Podrinjci, smo rođeni ili da umremo ili da pobijedimo, ako Bog da pobijedićemo“.

Nuždić je rekao da aktuelni pristup pravosuđa BiH i međunarodne zajednice upravo omogućava ovakve poruke kojima se Srbima jasno daje do znanja na koji način ih posmatraju.

– Pravosudne institucije na nivou BiH ništa ne preduzimaju da se kazne ovakve ratnohuškačke poruke poput Orićevih, ali i onih koji je nedavno uputio Dudaković – kaže Nuždić.

On je naveo da ne iznenađuju posljednje ratnohuškačke poruke Orića, kao i ignorantski stavovi Haškog tribunala i pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama na tom planu.

Prema njegovim riječima, identično se ponašaju i predstavnici zapadnih zemalja u BiH koji grubo omalovažavaju srpske žrtve, što se vidi i po tome jer ne prisustvuju pomenima srpskim žrtvama.

– Upravo iz ovih razloga moramo biti svjesni značaja postojanja Republike Srpske i njenih institucija – ocijenio je Nuždić.

Organizacije u Srpskoj koje njeguju tradiciju Odbrambeno-otadžbinskog rata ukazale su da Orić ovakvim izjavama ponovo prijeti oružanim sukobima i novim krvoprolićem.