Penzioneri gradonačelniku Banjaluke nisu prioritet

45

Grad Banjaluka još nije uplatio grant Elektrokrajini, kojim bi bio ispoštovan amandman na budžet grada, a koji se odnosi na podršku penzionerima.

Amandman je krajem godine jednoglasno prihvaćen u sklopu budžeta. Gradonačelnik se sada, ipak, nećka. Moraće, kaže, da se konsultuje sa pravnicima. Priznaje da mu podrška penzionerima nije među prioritetima.

– Nismo ulazili u sve i jednu od 300 budžetskih stvaki, niti se sve i jedna treba realizovati u januaru ili februaru, ali mislim da je najbolje da porazgovaramo sa onim pravnicima i onima od kojih je ta vrsta prijedloga došla. Postoji tu više izazova, dakle usklađenost sa Zakonom – kaže gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Skupštinska većina je navikla na odugovlačenja gradonačelnika, kada je isplata predviđena budžetom u pitanju. Prvi čovjek gradskog parlamenta se ipak nada da sabotaže ovaj put neće biti. Na raspolaganju su, kaže Mladen Ilić, za sve konsultacije.

– Zaista nije komlikovano. Sabotaže je moguće očekivati. Moja želja je da ne dođemo u onu situaciju kao prethodne godine da neko bojkotuje rad sjednice zato što se neke odluke skupštine selektivno poštuje. Očekujem da se u što skorijem preriodu isplati taj novac – kaže predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Mladen Ilić.

Pravo na podršku kroz smanjenje računa na struju će imati svaki penzioner u gradu, pojašnjava Ilić. Procedura će svakako, kaže, biti jasnija kada se utanače detalji oko uplate granta Elektrokrajini.

– Ukoliko u jednom domaćistvu ima dva oenzionera i na jednog se vodi brojilo, oba penzionera će moći u svojoj aplikaciji da stave broj tog brojila i da po 100 KM će biti umanjen račun za električnu energiju, navešće sa kog to brojila će novac da se skida – kaže Ilić.

Iz budžeta Grada bi trebalo da bude izdvojeno oko 4 miliona maraka. Taj novac, kaže predsjednik Skupštine, Grad ima na raspolaganju.