Pismo Studentskog kluba Pravnog fakulteta uredništvu dnevnih listova „Informer“, „Alo“ i „Srpski telegraf“

24
Foto: Studentski klub Pravnog fakulteta/Facebook

Studentski klub Pravnog fakulteta iz Beograda uputio je otvoreno pismo uredništvu dnevnih listova „Informer“, „Alo“ i „Srpski telegraf“ povodom višednevne negativne kampanje u listovima pomenutih medija protiv mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija i budućeg premijera Crne Gore profesora Zdravka Krivokapića.

Pismo Studentskog kluba Pravnog fakulteta:

Uz dužno poštovanje i uvažavanje principa „slobode medija“ i nezavisnosti uređivačke politike, kao prava svih medija, smatramo da su ovakvi naslovi i tekstovi krajnje kontraproduktivni, štetni, naručeni i protiv interesa srpskog naroda u Crnoj Gori.

Crna Gora, danas kao nezavisna i slobodna država, a nama najbliža i kroz istoriju bratska i prijateljska, je konačno dočekala promenu vlasti na izborima. Te promene u bliskoj budućnosti neće doneti povlačenje priznanja tzv „Kosova“ ili značajan zaokret u spoljnoj politici, ali će sigurno doneti povlačenje tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prestanka brutalne diskriminacije srpskog naroda u svim oblastima života i smanjenju stope organizovanog kriminala u našem regionu.

U vašim tekstovima primećujemo dvije jasne njamere:

  1. Prva je ta da se naruši ugled mitropolita Amfilohija, čuvara Pećkog trona, koji se jasno i nedvosmisleno protivi predaji i izdaji Kosova i Metohije i koji je ličnost od najvećeg ugleda i autoriteta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Mitropolit je čovek koji traži od Srpske pravoslavne crkve da ona jasno zauzme stav o neustavnim sporazumima koje potpisuju Beograd i Priština i koji su protivni dugoročnim interesima Srbije na Kosovu i Metohiji. Tako da ostaje nelogična težnja vaših medija da se poveže Crna Gora sa situacijom na Kosovu i Metohiji, kada je sva odgovornost za to pitanje na vlastima u Beogradu.
  2. Druga njamera je ta da se glasovi Srba u Crnoj Gori prikažu iznevernim od strane srpskih partija i profesora Krivokapića i da se time ulije nezadovoljstvo i odbojnost u najavljene promjene.

Ne znamo kako će se ponašati buduća vlast u Crnoj Gori, ali je sigurno da će Srbi dobiti priliku da se zaposle, a da im niko neće tražiti da ih „mesni odbor DPS-a prepozna kao Crnogorce“, da će se promeniti tzv. Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je prethodna vlast željela da nacionalizuje svetinje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, da će prestati politički motivisani progoni predstavnika srpskih partija, i da će popis stanovništva 2021. godine biti slobodan, a koji je od apsolutne važnosti za srpski narod.

Uz zahvalnost za vašu brigu o Kosovu i Metohiji, koja će biti značajna u slučaju litija u Srbiji za odbranu Kosova i Metohije i svetinja, a do kojih će vjerovatno doći usled nedgovornog ponašanja zvaničnog Beograda u pregovorima sa Prištinom.

Srdačno,
Studentski klub Pravnog fakulteta