Plenković: U Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi

13

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da na komemorativnom skupu za ubijene srpske civile u Varivodama kod Kistanja da je u ovom mjestu prije 25 godina počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, uprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih dejstava.

– Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam saučešće porodicama nastradalih – rekao je Plenković na komemorativnom skupu za devetoro ubijenih srpskih civila u Varivodama, koji je organizovalo Srpsko narodno vijeće i opština Kistanje.

On je rekao da pripadnicima srpske manjine želi poslati poruku mira i pomirenja, dodajući da “to znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija”, što zaslužuje nedvosmislenu osudu.

– To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni – rekao je Plenković.

Pupovac: Ubijeno mahom starije stanovništvo

U svom govoru na komemoraciji, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao da je dva mjeseca nakon akcije “Oluja” u Varivodama, Gošiću i drugim mjestima ubijeno mahom starije stanovništvo.

– Ubijalo se u drugim mjestima u okolini Knina – rekao je Pupovac, spomenuvši nekoliko desetina ubijenih civila i ratnih zarobljenika.

Komemorativnom skupu prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, prenosi N1.

Nakon Varivoda, održan je i komemorativan skup ubijenim srpskim civilima u selu Gošić kod Kistanja.

Skoro dva mjeseca nakon zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja”, 28. septembra 1995. godine ubijeno je devet mještana Varivoda srpske nacionalnosti – Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

U Gošiću kod Kistanja 27. avgusta 1995. godine ubijeno je sedam starijih osoba srpske nacionalnosti – Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je Gojko Ležaić (65).

Svi ubijeni bili su civili, a u selu ni ranije niti u vrijeme ubistava nije bilo ratnih aktivnosti. Do danas niko nije osuđen za te zločine.