Obilježeno 146 godina od Nevesinjske puške

16
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje nevesinjskim ustanicima u selu Krekovi kod Nevesinja obilježeno je 146 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, kao i poslanici u Narodnoj skupštini Srpske Ilija Tamindžija, Ljubiša Krunić, Maksim Skoko i Marinko Dragišić.

Prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, načelnici istočno-hercegovačkih opština, te predstavnici boračkih udruženja.

Obilježavanju je prisustvovala i praunuka harambaše Pere Tunguza Nataša Gligorivić.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja zajedno su organizovali vlasti Republike Srpske i Srbije, po osnovu odluka vlada Srpske i Srbije koje su od značaja za cjelokupan srpski narod.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

To je vremenom preraslo u Srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.

Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udrežnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. jul.

Nakon polaganja cvijeća slijede obraćanja zvaničnika i prigodan program.