Pomjeranje sastanka predstavnika Beograda i Prištine da bi učestvovao Tramp?

17
Foto: REUTERS/Yuri Gripas

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Bijeloj kući mogao bi da bude odložen najvjerovatnije za dva dana, kako bi američki predsjednik Donald Tramp mogao da učestvuje, piše Gezeta ekspres.

Diplomatski izvori lista ukazuju da bi sastanak mogao biti odložen za 4. septembar.

Sastankak je najavio Trampov izaslanik za dijalog Ričard Grenel, a organizuje ga predsjednikov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brajen.

O’Brajenova kancelarija je prije nekoliko dana potvrdila za Gazetu ekspres da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti prisustvuju sastanku.

Do sada se nagađalo da bi u Bijeloj kući Beograd i Priština mogli da postignu razne vrste sporazuma, a čak je pomenuta i mogućnost konačnog sporazuma, što je Vučić odlučno demantovao.

Hoti je rekao da će se na sastanku u Bijeloj kući razgovarati o „velikim projektima ekonomske saradnje koji će promijeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona“.

Vučić je rekao da Srbija učestvuje u razgovorima o ekonomskim temama.

Sastanak je prvobitno zakazan za 27. jun, ali je otkazan nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo da je podnijelo optužnicu za ratne zločine protiv predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.