Pompeo pozvao Tačija da ukine takse na robu iz centralne Srbije

19
Foto: Secretary Pompeo/Twitter

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je predsjednika samoproglašene države Kosovo Hašima tačija da razvije niz inicijativa u odnosima sa Srbijom, kao i da smanji takse na srpsku robu, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Morgana Ortagusa.

– Državni sekretar pozvao je Kosovo da razvije impuls zaključen u posljednjim pismima o namjerama za uspostavljanje vazdušnog, željezničkog i drumskog saobraćaja između Prištine i Beograda. Američki državni sekretar takođe je napomenuo da očekuje da Kosovo ukine uvozne takse iz Srbije zarad poboljšanja ekonomske i komercijalne koristi za narode obe zemlje – piše u saopštenju Ortagusa nakon susreta Pompea i Tačija u Vašingtonu.

On smatra da je ova posljednja mjera neophodan korak za nastavak pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Osim toga, Pompeo je uvjerio Tačija u snažno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova i podršku suverenitetu i nezavisnosti ove zemlje.

Takse koje su vlasti u Prištini uvele za robu iz centralne Srbije u jesen 2018. godine, prema njihovim riječima, nanose štetu srpskoj privredi od oko milion evra dnevno. Beograd traži ukidanje carinskih mjera, a za ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine zalažu se predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je krajem januara da, prema njegovim informacijama, 95 država-članica Ujedinjnih nacija ne priznaje nezavisnost Kosova, dok 93 priznaje, a još oko pet je neopredijeljeno. Ranije je zvanični Beograd više puta izjavljivao da je preduslov za početak pregovora sa Prištinom ukidanje taksi koje su kosovske albanske vlasti u novembru 2018. uvele na 100 odsto srpske robe.