Pompeo u pismu poručio Prištini da je ukidanje taksa prioritet

12
Foto: wsj.com

Majkl Pompeo, američki državni sekretar, poslao je juče pismo novoizabranom premijeru Aljbinu Kurtiju u kojem mu je čestitao na funkciji, ali ujedno i jasno stavio do znanja da bi ukidanje taksa na robu iz Srbije trebalo da bude prioritet, ekskluzivno saznaje Blic.

– Ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće važno zbog vraćanja strana za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti zamah izgrađen pismima namjere za uspostavljanje vazdušnih i željezničkih veza između Prištine i Beograda – napisao Pompeo Kurtiju.

Pritisak na Kurtija se nastavlja, a poslije specijalnog izaslanika predsjednika Donalda Trampa za dijalog Ričarda Grenela i Pompeo je ukazao Kosovu da takse nisu prihvatljive.

Blic je došao u posjed ovog pisma i prenosimo ga u cjelosti:

– Čestitam narodu Kosova na uspješnim, demokratskim izborima. Pozdravljamo formiranje nove vlade na Kosovu i radujemo se zajedničkom radu na unapređivanju zajedničkih ciljeva koji se tiču ekonomskog rasta, vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Srbijom – navodi se u pismu i dodaje:

– Pozdravljamo vašu posvećenost borbi protiv korupcije jer vi želite da podržite aspiracije građana Kosova, uključujući njihovu želju za većom transparentnošću i ekonomskim rastom. Sada je vrijeme za realizaciju sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom, usredsređene na međusobno priznavanje, što je od suštinske važnosti za punu međunarodnu integraciju Kosova. Sjedinjene Države će vam dati podršku u ovom procesu. Ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće važno zbog vraćanja strana za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti zamah izgrađen pismima namjere za uspostavljanje vazdušnih i železničkih veza između Prištine i Beograda. Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa vašom novom vladom kako bismo osigurali da multietničko, demokratsko Kosovo i dalje napreduje – stoji u Pompeovom pismu.