Pompeo upozorio Tačija: Nema gašenja Suda u Hagu

17
Foto: wsj.com

Državni sekretar SAD Majk Pompeo upozorio je predsjednika privremene samouprave na Kosovu i Metohiji Hašima Tačija da bi prekidom rada specijalizovanih komora Suda u Hagu pred kojim će se suditi pripadnicima terorističke OVK za zločine nad Srbima i nealbancima bila uskraćena pravda za žrtve, prenijeli su mediji na albanskom jeziku u Prištini.

U odgovoru na pismo Tačija, koji je izrazio zabrinutost zbog rada tog suda, Pompeo je, u ime američkog predsjednika Donalda Trampa, napisao da bi, između ostalog, ukidanje ili podrivanje rada, strukture ili lokacije specijalističkih komora ili specijalističkog tužilaštva na bilo koji način „ozbiljno narušilo kredibilitet Kosova u svijetu“.

Pompeo podsjeća da stoje tvrdnje i podaci iz izvještaja bivšeg izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija da je Tači bio komandant terorističke OVK i zadužen za zločinačku „Dreničku grupu“, te da se te tvrdnje moraju razjasniti.

Mediji podsjećaju da su Tači, bivši predsjednik parlamenta Kadri Veselji i bivši premijer Ramuš Haradinaj 2017. godine pokušali da ukinu specijalizovana vijeća Suda u Hagu, te da su Veselji i Haradinaj saslušani u Hagu, kao i Tači, ali se njegovo saslušanje drži u tajnosti.

Do sada je u svojstvu osumnjičenih ili svjedoka pred specijalnim tužiocima saslušano više od 250 bivših pripadnika terorističke OVK i više od 800 svjedoka zločina koje su pripadnici OVK počinili u periodu od početka 1998. godine do kraja 2000.

Prije petnaestak dana imenovan je prvi sudija za prethodni postupak kome su predate prve dvije optužnice, koje on u roku od šest mjeseci mora da prihvati ili odbaci usljed nedostatka dokaza.