Potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC

25
Foto: Vlada Crne Gore

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpisan je u Podgorici.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) su u Vili „Gorica“ u Podgorici potpisali patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Foto: Vlada Crne Gore

Abazović je na Telegramu objavio i fotografiju na kojoj se vide on i patrijarh srpski Porfirije dok potpisuju ugovor.

Potpisivanju Temeljnog ugovora su prisustvovali i crnogorski ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore, a ni Srpska pravoslavna crkva nisu ranije zvanično najavili dolazak patrijarha Porfirija u Podgoricu i tačan datum potpisivanja Temeljnog ugovora nije bio javno saopšten.

Manja grupa građana protestuje u blizini Vile „Gorica“ protiv potpisivanja Temeljnog ugovora, a policija je blokirala prilaz Vili, prenose crnogorski mediji.

Foto: Vlada Crne Gore

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač ranije je najavio da će Temeljni ugovor sa SPC biti potpisan u prvoj polovini avgusta, ističući da ne vidi potrebu da se bilo šta mijenja u tekstu tog dokumenta koji je usvojila Vlada Crne Gore.

Vlada Crne Gore usvojila je Temeljni ugovor 8. jula, a premijer Abazović i predsednik Crne Gore Milo Đukanović saglasili su se 19. jula da ugovor još jednom treba da provjere pravni eksperti.

Abazović: Potpisan Temeljni ugovor, nastavljamo dalje

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je na Tviteru da je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čime je, kako je naveo, „jedno važno pitanje stavljeno ad acta“.

– Potpisan Temeljni ugovor. Jedno važno pitanje stavljeno ad acta. Nastavljamo dalje, fokus na boljem životnom standardu građana – napisao je Abazović nakon potpisivanja.

Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban i državi i Crkvi, nismo htjeli ništa više od bilo kog građanina

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Temeljni ugovor nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Rekao je da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vijekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane svijeta da dolaze.

– Ja sam, prije svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsjedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovdje, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve – rekao je Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to „kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kom narodu pripadaju“.

Mitropolija crnogorsko-primorska potvrdila potpisivanje Temeljnog ugovora

Potpisivanje Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potvrdila je i Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ističe se da su, osim patrijarha srpskog Porfirija i premijera Crne Gore Dritana Abazovića, potpisivanju prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, ministar pravde u Vladi Crne Gore Marka Kovača, episkopi sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije mileševski Filaret, zahumsko-hercegovački Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije.

Foto: Vlada Crne Gore

Prisutni su bili i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković i ministri za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Foto: Vlada Crne Gore

DPS: Pokrećemo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je inicijativa otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

– Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade – poručuju iz DPS-a.

URA: Ne zabrinjavaju nas najave o izglasavanju nepovjerenja Vladi

U Građanskom pokretu URA pozdravili su potpisivanje Temeljnog ugovora i rješavanje ovog decenijskog pitanja kojem je, kako naglašavaju, neosnovano pridat ogroman značaj. Poručuju i da ih ne zabrinjavaju najave o izglasavanju nepovjerenja Vladi.

Kako navode u objavi na Tviteru, najave nekih partija koje podržavaju Vladu Crne Gore da će pokrenuti proces izglasavanja nepovjerenja, ne zabrinjavaju.

– Za izglasavanje nepovjerenja Vladi neće imati većinu, jer vjerujemo da će Skupština Crne Gore i partije u njoj znati na pravi način da se odrede prema odgovornoj i racionalnoj državnoj politici, nasuprot netrpeljivosti, neosnovanim tenzijama, problemima i ekstremizmu – navode u URA-i.

Dodaju da su im u fokusu za dalje životne, egzistencijalne teme.

– Svjedočimo izvanrednoj turističkoj sezoni, borimo se za nove investicije i radna mjesta, bolju ekonomiju, veće plate i penzije, nove bolnice i puteve. To su teme koje interesuju većinu građana – poručuju iz pokreta.

Dodik pozdravio potpisivanje Temeljnog ugovora

Pozdravljam potpisivanje Temeljnog ugovora, koji su danas potpisale država Crna Gora i SPC. Time je Crkva koja okuplja najveći broj vjernika u Crnoj Gori dovedena u ravnopravan položaj sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

– Vjerujem da su politike podjela u Crnoj Gori ostale u prošlosti i da je pred Crnom Gorom put prosperiteta i napretka – naveo je Dodik na Tviteru.

SD: Potpisana kapitulacija, Vlada treba da padne

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, Socijaldemokrate Crne Gore su poručile da Vlada Dritana Abazovića mora da padne.

– Ukriveno, sramno, iza blind vrata i džipova, kako se uostalom potpisuje svaka kapitulacija i akt izdaje, uz to sa lažnom informacijom od premijera da danas nije potpisivanje, danas je potpisan tzv. Temeljni ugovor i zato izdajnička Vlada mora pasti! Makar sad, ako već do sad, iz nama nepoznatih razloga, nije – poručuju iz SD-a.

(RTCG)

Milačić: Temeljnim ugovorom Crna Gora formalno konstatuje vjekovni kontinuitet SPC na ovim prostorima

Potpisivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) formalno-pravno stavlja se tačka na višedecenijske nasrtaje na jedinu kanonski priznatu Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, Srpsku pravoslavnu crkvu, rekao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i dodao da je ta partija podržala potpisivanje Ugovora.

– Temeljnim ugovorom sa SPC država Crna Gora formalno konstatuje ono što istorija konstatuje vjekovima, a to je kontinuitet SPC na ovim prostorima, što je od ključne važnosti nakon decenija brutalnog negiranja ove notorne činjenice, gaženja elementarnih prava najveće vjerske organizacije u Crnoj Gori, pa i pokušaja otimanja svetinja – navodi se u saopštenju.

(Vijesti)

SNP: Ispunili smo obećanje koje smo dali vjernicima SPC

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) izrazila je zadovoljstvo što je danas potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

– Nakon niza problema i pokušaja opstrukcije realizacije ovog cilja, SNP sa ponosom ističe da smo ispunili svoj glavni prioritet koji smo postavili prilikom ulaska u 43. Vladu – saopštili su oni.

Zahvalili su se premijeru Dritanu Abazoviću na odlučnosti i istrajnosti da ovo pitanje privede kraju, kao i patrijarhu SPC Porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju na „maksimalnom doprinosu i konstruktivnim i dobronamernim sugestijama“.

– SNP CG je na ovaj način ispunila obećanje koje je dala svim vjernicima SPC u Crnoj Gori, kao i našim biračima. Još jednom smo pokazali i dokazali da SNP drži do date riječi i da nikad nismo iznevjerili građane – kazali su iz te partije.

Očekuju, kako navode, da će sada započeti nova era u odnosima između države Crne Gore i SPC i da ćemo, rješavanjem ovog važnog pitanja, moći da se okrenemo i drugim prioritetima koji stoje pred Crnom Gorom.

(Vijesti)