Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Španiji

23
Foto: headtopics.com

Ministarstvo zdravlja Španije potvrdilo je prvi slučaj koronavirusa kojim je zaražen muškarac na kanarskom ostrvu Gomera.

Virusna upala pluća potvrđena je kod jednog od pet njemačkih turista koji su stigli na odmor na ovo ostrvo. Svih pet turista su u bolničkoj izolaciji s obzirom na to da su bili u međusobnom kontaktu, javlja Rojters.

Španski ministar zdravstva Salvador Ila danas će održati sastanak na kojem će raspravljati o odgovoru Španije na prvi slučaj koronavirusa koji je do sada odnio više od 200 života širom svijeta, a kojim je zaraženo više od 9.000 ljudi.

Ove informacije stižu nakon što je avion sa grupom od 27 evropskih državljana koji su boravili u Vuhanu, epicentru kineskog virusa, sletio u Madrid. Kod njih nisu primijećeni simptomi obolijevanja od zarazne bolesti, ali će u svakom slučaju biti izolovani u vojnoj madridskoj bolnici gdje će biti na posmatranju 14 dana.

Četiri Danca i jedan Norvežanin koji su takođe bili dio grupe ovih turista biće prebačeni u svoje zemlje.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je koronavirus globalnom prijetnjom nakon što je zaraza potvrđena u skoro 20 zemalja uključujući Ameriku, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Finsku…