Povratak korijenima: Princ Filip proslavio krsnu slavu sa porodicom na Oplencu

179
Foto: Promo

Današnji praznik, Sveti Andrej Prvozvani, poznat je i kao krsna slava najpoznatije porodice u Srbiji, kraljevske porodice Karađorđević. Princ Filip odlučio je da sa porodicom ovaj praznik provede tamo gde su korijeni Karađorđevića, ali i grobovi njegovih predaka – u Topoli, na Oplencu.

U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, Zadužbini Kralja Petra I, liturgiju je, po blagoslovu episkopa šumadisjkog Jovana, služilo sveštenstvo oplenačkog namesništva. Na liturgiji, zajedno sa princem Filipom, bila je i njegova supruga princeza Danica, ali i mali dvogodišnji nasljednik princ Stefan. Zajedno sa njima, molitve svom zaštitniku uznosili su i knez Mihailo, sin kraljevića Tomislava, sa suprugom kneginjom Ljubicom i kćerkom kneginjom Natalijom. Prema riječima prisutnih „u slavnoj Zadužbini kralja Petra I odavno nije viđena ljepša i emotivnija slika. Mladi nasljednici slavnog vožda Karađorđa i Čika Pere složno proslavljaju svoju krsnu slavu upravo tu, na mjestu gdje počivaju njihovi slavni preci i gdje su njihovi korijeni“.

Foto: Promo

Princ Filip ističe da je veoma srećan i ponosan što krsnu slavu ove godine sa porodicom proslavlja na Oplencu.

– Osjećao sam potrebu da danas sa svojom porodicom, suprugom Danicom i sinom Stefanom, budem ovdje, na Oplencu, ovdje gdje počivaju moji preci, ovdje u srcu Šumadije gdje su naši korijeni. I veoma sam srećan i ponosan što ovaj dan provodimo sa našim dragim rođacima, Mihailom, Ljubicom i njihovom kćerkom Natalijom. Ljubica je ove godine na sebe preuzela obavezu da umesi slavski kolač, Danica se potrudila da današnji ručak takođe bude u skladu sa tradicijom i običajima, tako da su naša srca danas ispunjena radošću i onim najljepšim osjećajem pripadnosti ovom mjestu, ovoj zemlji i ovom narodu – rekao je princ Filip, poručivši da je posebno srećan kada vidi svog sina Stefana i Mihailovu kćer Nataliju kako bezbrižno trčkaraju i igraju se na Oplencu.

Foto: Promo

Princ Filip se zahvalio Draganu Reljiću, direktoru Zadužbine Kralj Petar I, na posvećenosti i žaru sa kojim se stara i brine o Zadužbini na Oplencu.

Nakon što su Filip i Mihailo sa sveštenstvom prelomili slavski kolač i poslužili se žitom, Karađorđevići su se uputili put Kraljevske vinarije, gdje je bio upriličen svečani slavski ručak.