Prodanović: Stranci krivi za najveću krizu u postdejtonskoj BiH

13
Foto: Klix.ba

Delegat srpskog naroda i član Ustavnopravne komisije u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je da su za najveću krizu u postdejtonskoj BiH krivi stranci, a ne Republika Srpska kako to mnogi pokušavaju da prikažu.

Prodanović je rekao da su stranci mogu da riješe problem, između ostalog, stavljanjem van snage nametnute odluke Valentina Incka.

– Dio međunarodne zajednice još nije svjestan šta je napravio BiH. Nisam optimista da će vlast na nivou BiH profunkcionisati u skorije vrijeme, a Srpskoj treba politička pamet na duge staze, kao i odgovor sve – rekao je Prodanović za Glas Srpske.

Prodanović je naglasio da je kriza u BiH bilo i ranije, ali ne u ovom obimu, te da ne zna kako će se doći do rješenja koje bi moglo da bude prihvatljivo.

Govoreći o mogućim rješenjima, Prodanović je naveo da bi jedan od puteva bio povlačenje nametnutih zakona, mada nije bilo takvih situacija, a smatra i da je isključivost neprijatelj svih strana u BiH, te da su stranci i doprinosili ovakvom stanju.

Prema njegovim riječima, antidemokratski potezi samo mogu dodatno da zakomplikuju situaciju, a nametanje odluke Valentna Incka na kraju mandata, kao i dolazak novog visokog predstavnika, čiji izbor Srpska osporava zbog grešaka u koracima prilikom imenovanja, stvorili su ambijent da je rješenje sve dalje.

Prodanović se nada da će srpsko jedinstvo opstati, te da ključni politički akteri u Republici Srpskoj moraju svakodnevno biti u kontaktu i dogovarati ključne korake, a ne da čekaju ko će kakav potez povući, pa da onaj drugi, treći reaguje.