Prvi Svesrpski sabor: Usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda

14
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Vlade Srbije i Republike Srpske, na Prvom svesrpskom saboru pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, usvojile su nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Vučić je poručio da odnosi Srbije i Republike Srpske ne smiju nikad da trpe. Dodik je istakao da samo srpski državni i nacionalni interes nemaju alternativu. Predviđen zajednički umjetnički program ansambala iz Srbije i Republike Srpske. Osim u glavnom gradu, programi su planirani širom Srbije.

Fokloraši iz 30 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije nastupili na Kalemegdanu

Spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ predstavilo se 30 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srbije na platou na Kalemegdanu.

Nastupili su KUD „Gradimir“ iz Beograda, FA „Sevdah“ iz Vranja, FA Lazarica iz Krusevca, KUD Batajnica i drugi.

Ovim nastupom Srbija i Srpska pokazuju duhovnu vrijednost i kulturno nasljeđe jednog naroda.

Nad scenom su vijorile zastave Srbije i Republike Srpske.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Dodik: Republika Srpska zagledana u Srbiju i spremna da dâ doprinos

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je Srpska zagledana u Srbiju i spremna da da doprinos u svemu onome što je očuvanje srpskog interesa.

U obraćanju u Domu garde na Topčideru Dodik je okupljenim veteranima poručio da napori koje su ulagali imaju sljedbenike.

On je ponovio da srpski nacionalni i državni interes nema alternativu, da je taj interes ključno pitanje.

Vučić: Srbija i Republika Srpska danas poštuju svoje junake

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija i Republika Srpska danas poštuju svoje junake.

U obraćanju u Domu garde na Topčideru u okviru Svesrpskog sabora, Vučić je podsjetio da je prethodnih godina i decenija vladao strah da se iskaže zahvalnost ljudima koji su branili otadžbinu.

Službeni glasnici Srbije i Srpske formalizuju i šire saradnju

Direktor „Službenog glasnika Republike Srpske“ Miloš Lukić i direktor „Službenog glasnika Srbije“ Mladen Šarčević danas su u Beogradu potpisali memorandum kojim formalizuju i šire saradnju.

Dokument je potpisan u okviru Svesrpskog sabora, a fokus će biti na djelatnostima koje se odnose na objavljivanje službenih glasila i kreiranje i vođenje elektronskih pravnih baza, promociju srpskog jezika i kulture, razvoj izdavaštva u oblasti visokog obrazovanja obje institucije.

Sarađivaće se i na stvaranju leksikografskih edicija koje bi obuhvatale prostor Srbije i Republike Srpske, te pružanju pomoći djelatnosti obje institucije, kao i na zajedničkom doprinosu unapređenju zajedničkog kulturnog, obrazovnog, naučnog i privrednog razvoja, navodi se u zajedničkom saopštenju službenih glasnika.

Ministri o mogućnosti odravanja naučne konferencije o argumentaciji protiv navodnog genocida u Srebrenici

Ministri pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović i Srbije Maja Popović, te ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razmotrili su danas mogućnost održavanja naučne konferencije na kojoj bi se razmatrala argumentacija protiv navodnog genocida u Srebrenici.

Na sastanku je ukazano na veoma dobru saradnju Srbije i Republike Srpske, koja je na visokom nivou i razgovaralo se o unapređenju dosadašnje saradnje tri ministarstva, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Osim toga, razmatrano je i unapređenje sprovođenja zajedničkih aktivnosti iz delokruga rada ministarstava kojima se doprinosi jačanju međusobnih veza i odnosa između Srbije i Republike Srpske.

Ukazano je i na potrebu razmjene iskustava u vezi sa primjenom i sprovođenjem propisa iz djelokruga rada ministarstava kroz zajedničko organizovanje naučnih konFerencija, radionica i stručnih skupova.

Predsjednici Srbije i Srpske sa veteranima u Domu Garde

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Domu Garde na Topčideru obratili su se veteranima Republike Srbije i Republike Srpske.

Vučević se sastao sa Srbima iz regiona

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se u Palati Srbija sa Srbima iz regiona.

Prethodno, Vučević je imao sastanak sa predsjednikom Crne Gore Andrijom Mandićem, a učestvovao je i na zajedničkoj sjednici dvije vlade, Srbije i Srpske.

Vlade donijele odluku o raspisivanju konkursa za izgradnju memorijalnih centara jasenovačkim žrtvama

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske usvojena je odluka o rapisivanju konkursa za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtavama u Donjoj Gradini i Beogradu.

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da će upravljački odbor za realizaciju te odluke u hitnom roku pripremiti detaljan plan aktivnosti.

On je istakao da će se lokacija u Beogradu naknadno utvrditi, ali će biti na obali Save.

– Sava je ta spojnica između Jasenovca, Donje Gradine i Beograda – poručio je ministar.

Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i budućnosti srpskog naroda

Vlade Republike Srpske i Srbije usvojile su danas na zajedničkoj sjednici Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Deklaracija je usvojena na sjednici koja se održava u okviru Svesrpskog sabora.

Vučić: U Deklaraciji uvaženi mnogi stavovi Republike Srpske, Srbija je uz Srpsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u deklaraciji Sverpskog sabora uvaženi mnogi zahtjevi Republike Srpske, ali da ne sadrži „razdruživanje“, te da je Srbija uvijek uz Srpsku.

– U Deklaraciji nemamo razdruživanje i neću da ulazim u to – rekao je Vučić na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske na Sverpskom saboru.

On je dodao da Srbija nikada neće ostaviti Srpsku na cjedilu, te da se problemi u BiH moraju rješavati u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Vučić je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što razumije komplikovanost pozicije Srbije.

Patrijarh Porfirije: Sabiranje obaveza ako Srbi žele da opstanu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao da srpski narod pravo da se sabira i to mu je obaveza ako želi da opstane.

Patrijarh je rekao da svaki narod ima svoj identite, a to je duhovna kategorija, te da će zavisnosti od toga koji je duhovni identit zavisiće i svaki drugi.

– Naš duhovni idnetite od Svetog Save rodonačelnika našeg roda zapečaćen je Hristom, pravoslavnom vjerom i Jevanđeljem, u tome je naš narod jedan i jedinstven – rekao je srpski patrijarh u obraćanju na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije u Beogradu.

Dodik: Srpski narod da definiše i dâ odgovore na otvorena pitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Beogradu da su okolnosti na međunarodnom planu promijenjene i da je zato važno da srpski narod na Svesrpskom saboru definiše i da odgovore na otvorena pitanja.

– Multipolarni svijet koji dolazi je nešto drugo od onoga što je bio svijet dominacije jedne strane i mi moramo da razumijemo te odnose, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to razumije bolje nego drugi – rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpskoj kojoj prisustvuje i Vučić.

Dodik: Srpski narod želi mir

Srpski narod želi mir i danas to govori i na Svesrpskom saboru, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije u okviru Svesrpskog sabora.

Dodik je istakao da ovo okupljanje treba biti pozdravljeno i od komšija, naglasivši da Srbi poštuju svakoga, svačiji idnetitet.

Dodik: Deklaracija će rehabilitovati srpski nacionalni interes

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da deklaracija koja će danas biti usvojena rehabilituje srpski nacionalni interes i da će svi biti ponosni na njeno usvajanje.

Dodik je ponovio da neće odustati od toga da se 15. februar obilježava i kao Dan Republike Srpske, a da 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske.

– Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na mnoge izazove i na ono što treba činiti u budućnost – rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske.

Zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske

Zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika počela je u podne u Palati Srbija, u okviru Svesrpskog sabora koji se danas održava u Beogradu.

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da je usvojen dnevni red.

– Radićemo zajednički na sprovođenju svih sporazuma i memoranduma – rekao je Vučević na početku sjednice.

Naveo je da je ključni dokument deklaracija koja će biti predložena Narodnoj skupštini Srbije.

– Spremni smo da zajednički radimo sa Vladom Republike Srpske na sprovođenju svih usvojenih memoranduma, na očuvanju identiteta, ne ugrožavajući nikoga, deklaraciju ćemo dati na usvajanje u narednih 90 dana – rekao je Vučević.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da srpski narod želi da kreira svoju budućnost.

Poslije zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske biće razmenjeni potpisani dokumenti, a uslijediće i obraćanje Vučića i Dodika medijima.

Vučić: Posvetićemo pažnju ekonomskom napretku i projektima od zajedničkog interesa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednicima parlamenata i vlada Srbije i Srpske, kao i sa patrijarhom Porfirijem i poručio da će posebna pažnja biti posvetićena ekonomskom napretku, projektima od zajedničkog interesa i daljem sveukupnom produbljivanju svih vidova saradnje.

– Posebnu pažnju posvetićemo ekonomskom napretku, projektima od zajedničkog interesa i daljem sveukupnom produbljivanju svih vidova sarardnje. Nastavićemo da se zalažemo za očuvanje mira, stabilnosti, nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta – objavio je Vučić na Instagramu.

Ministri Martinović i Minić: Saradnja Srbije i Srpske u nizu oblasti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić kaže da bi nedavno potpisani sporazum i memorandumi, koji čekaju ratifikaciju u skupštinama Srbije i Srpske, u praksi trebalo da omoguće efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

– Srbija je tu otišla par koraka ispred nas kada je u pitanju sam sistem obračuna, površina kontrole, način plaćanja. Mi želimo da preuzmemo sve te dobre prakse, ali je veoma bitno da imamo usklađene cijene. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Srpske i trebalo bi da ugovorimo kompatibilnost – ističe Minić.

Njegov kolega iz Srbije, Aleksandar Martinović, ukazuje da se saradnja nastavlja i u nizu drugih oblasti, poput dogovora u polju fitosanitarne inspekcije, koja će doprineti boljem protoku robe.

– Razmijenili smo iskustva, a baveći se agrarom, mislim da smo napravili jedan krupan iskorak sa e-agarom, koji omogućava przo prijavljivanje za subvencije. Imamo niz drugih informatičkih dostignuća koje ćemo rado da podijelimo sa našim kolegama i prijateljima iz Republike Srpske – zaključuje Martinović.

Ministri su kao važan dogovor istakli i specijalni sporazum koji se odnosi na odnose Srbije i Srpske u oblasti uređenja donjeg toka reke Drine.

Knežević: Naše prisustvo ovde šalje poruku da nismo manjina u Crnoj Gori

Jedan od političkih lidera Srba iz Crne Gore Milan Knežević rekao je da je brojna delegacija na Saboru i današnji sabor demonstrira neraskidive veze Srbije sa Crnom Gorom, zbog zajedničke prošlosti i izazova.

– Vjerujem da zajednički možemo da gradimo budućnost bez obzira na sve što se izdešavalo prethodnih nekoliko nedjelja i mjeseci kada su neke nesmotrene i pogrešne odluke vlade Milojka Spajića pogoršale odnose sa Srbijom – podvukao je Knežević.

Naše prisustvo ovde šalje poruku da nismo manjina u Crnoj Gori i da većinska Crna Gora ne podržava odluku Spajića, poručio je Knežević.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenci, Knežević napominje da Crna Gora nije bila kosponozor rezolucije, ali je podnijela amandmane, za koje se zakačila Njemačka.

– Vjerujem da će naše današnje prisustvo otvoriti nove vidike saradnje Srbije i Crne Gore – rekao je Knežević.

– Sada je na potezu premijer Spajić da uvaži prosrpske stanke koje ne mogu da pređu preko glasanja o rezouciji o Srebrenici. Želimo da potpišemo međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu, želimo specijalne i duhovne veze sa Srbijom i da stvorimo osnov da se više nikad ne desi rezolucija o Srebrenci – zaključio je Knežević.

Lončar i Šeranić: Nastavljamo saradnju u oblasti zdravstva u interesu građana Srbije i Republike Srpske

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić poručili su da se nastavlja saradnja Srbije i Republike Srpske u oblasti zdravstva.

Susret predsjednika i ostalih najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije

U Beogradu je počeo susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Republike Srpske Milorada Dodika i ostalih najviših zvaničnika Srpske i Srbije u okviru Svesrpskog sabora.

Na sastanku u Palati Srbija su i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici parlamenata Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Nenad Stevandić, premijeri Radovan Višković i Miloš Vučević, kao i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Foto: RTRS/Borislav Zdrinja

Svečani doček najviših zvaničnika uz postrojene pripadnike Garde priređen je ispred Palate Srbije. Predsjednika Dodika dočekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom su oba predsjednika dočekala i srpskog patrijarha Porfirija. Doček su pratila crkvena zvona.

Foto: RTRS/Borislav Zdrinja

Višković: Svesrpski sabor nije ni protiv koga nego od naših dogovora imaju koristi svi

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Svesrpski sabor nije ni protiv koga i istakao da od onoga što srpski predstavnici dogovore i rade imaju koristi svi koji žive na ovim prostorima.

– Mi želimo da naš narod, gdje god da živi, ima ista prava kao i ostali narodi – naglasio je Višković, koji u okviru Svesrpskog sabora prisustvuje sastanku najviših zvaničnika Srbije i Srpske“.

Cvijanović: Saradnja Srbije i Republike Srpske nikada konkretnija i sadržajnija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da saradnja Srbije i Republike Srpske nikada u prošlosti nije bila bolja, konkretnija i sadržajnija.

– Važan korak u pravcu daljeg jačanja naših bratskih odnosa je današnji Svesrpski sabor u okviru kojeg prisustvujem sastanku najviših zvaničnika Srbije i Srpske – navela je Cvijanovićeva na društvenoj mreži „Instagram“.

Foto: @zeljka.cvijanovic/Instagram

Mali: Finansije su nam stabilne, Srbija i Republika Srpska će se uvijek međusobno pomagati

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar finansija Srbije Siniša Mali poručio je danas tokom posjete centrale Poreske uprave u Beogradu, zajedno sa delegacijom Republike Srpske koju je predvodila ministarka finansija Zora Vidović, da su finansije Srbije stabilne i da će se Srbija i Republika Srpska uvijek međusobno pomagati.

– Građani Srbije i Srpske da znaju, finansije su nam stabilne. I mi ćemo stalno pomagati jedni drugima, to je osnova boljeg života svih nas – rekao je Mali.

Dačić: Dva helikoptera za gašenje požara biće smještena u Republici Srpskoj

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da je juče održan istorijski sastanak između dva ministarstva.

– Bilo je stotinak ljudi u uniformama i načelnici područnih policijskih uprava. Svaki sektor će napraviti program saradnje, to je operativna saradnja po svim linijama rada od kriminalističke policije do vanrendih situacija. Sa druge strtane, da se vidi šta treba od sporazuma potprisati, zatim obuka za policijske poslove za snalaženje u određenim situacijama – rekao je Dačić.

– Daćemo oprativne sisteme za bezbjedni prenos podataka unutar samog ministarstva, biće mješovitih patrola i na kraju dva heklikoptera biće sjmeštena u Republici Srpskoj tokom ljeta za gašenje požara – dodaje Dačić.

Iznio je podatak da je oko 590.000 građana BiH od 1997. do danas dobilo državljanstvo Srbije.

– To je znak da smo dobar posao odradili – zaključio je Dačić.

Arno Gujon: Radiću na jačanju kulturnih veza Srbije i Republike Srpske

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon kaže da je tokom dosadašnjih obilazaka Republike Srpske i regiona primjetio kako je u svakom mjestu postojala neka donacija Republika Srbije.

– Bilo da je to pomoć opštini ili izgradnja neke škole, vrtića, bolnice – kaže Gujon.

Ističe i da je tokom prethodnih godina Srbija je uložila oko 107 miliona evra u Srpsku.

Vučić: Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je molebanu za Srbiju i Republiku Srpsku u Hramu Svetog Save sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, zvaničnicima najviših instutucija Republike Srbije i Republike Srpske i predstavnicima Srba iz regiona.

– Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost – poručio je Vučić na Instagram nalogu.

Predsjednik Srbije je ocijenio da su vremena teška, da je izazova mnogo, a da je istorija naučila Srbe da samo u zajedništvu i sabornosti mogu da nađu onu snagu i mudrost koje su potrebne kako bi sačuvali narod i državu od neumitnih tokova istorije. Zato je ovaj sabor posvećen budućnosti, dok se sa ponosom sjećamo slavnih predaka, naše duhovnosti, kulture i tradicije. Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra – naveo je Vučić.

Vučević se sastao sa Mandićem, kasnije razgovori sa Srbima iz regiona

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se u Palati Srbija sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Vučević će kasnije imati sastanak i sa Srbima iz regiona.

U 11 časova u Palati Srbija održaće se sastanak predsjednika vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsjednika Republike Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednika narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, i patrijarha srpskog.

Besjeda patrijarha Porfirija: Sabiranje i saborovanje je u prirodi našeg pravoslavnog naroda

Patrijarh Porfirije poručio je nakon molebana u Hramu Svetog Save, u okviru Svesrpskog sabora, da se srpski narod danas sabira za duhovno jedinstvo i mir među svim ljudima i svim narodima, za naše dobro, ali i dobro svih koji žive sa nama i oko nas.

– Sabiramo se u jedno, braća i sestre, da bismo darove dobijene od Boga upotrebili za dobro zbog svega i za sve, rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas – rekao je patrijarh.

Foto: Petar Aleksić/Kurir

Naglasio je da svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš i neće i ne može biti blagosloven.

– Samo kada znamo ko smo i kada čuvamo i negujemo pravoslavni način života i vrednosti, kada sledimo svetosavski i kosovski zavet, mi dobro znamo ko smo – rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da je Svesrpski sabor počeo u sabornom i zavetnom hramu posvećenom svetitelju Savi, duhovnom rodonačelniku našeg roda, da se pomolimo Bogu za jedinstvo duhovno i za sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima.

– I zaista nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje, nema pogodnijeg mesta za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od Doma Božijeg. Jer kao što Hristos kaže, gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onda sam ja među njima. Zato drugo ime za crkvu i jeste sabor. Sabrani u crkvi, jedno smo sa Bogom, a kada smo jedno sa Bogom, onda smo svi jedno među sobom – naveo je patrijarh Porfirije.

Moleban u Hramu Svetog Save

Svesrpski sabor počeo je u Beogradu molebanom za Republiku Srpsku i Srbiju koji služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije U Hramu Svetog Save na Vračaru.

Srpskom patrijarhu saslužuje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Molebanu prisustvuju predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Ana Brnabić, premijer Radovan Višković i Miloš Vučević, ministri u dvije vlade, predstavnici Srba iz regiona.

Prisutni su i brojni vjernici koji su došli da se pomole za Srpsku i Srbiju i za sav srpski narod da živi u slozi i miru.

Potpisan Memorandum o saradnji MDULS i Ministarstva Republike Srpske

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su, u okviru današnjeg Svesrpskog sabora, Memorandum o saradnji između dva ministarstva.

Sporazum je potpisan u cilju jačanja partnerstva i uspostavljanja dinamičkog okvira za uspostavljanje okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti reforme javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenja, planiranja i sprovođenja projekata u lokalnim samoupravama, uz koordinaciju i pribavljanje donatorske podrške za projekte od lokalnog značaja.

Podsjećajući na čvrste i neraskidive veze Republike Srbije i Republike Srpske, ministarka Žarić Kovačević istakla je za Tanjug da potpisivanje Sporazuma u danima Svesrpskog sabora znači još jedan simbol zajedništva Republike Srbije i Republike Srpske.

– Naša dva ministarstva će na osnovu ovog sporazuma imati priliku da sarađuju u oblasti javne uprave, ali i drugim oblastima koje prate nove tokove, kao što su digitalizacija i usavršavanje kadrova koji rade u našim upravama – navela je Žarić Kovačević.

Izražavajući zadovoljstvo potpisanim Memorandumom, ministarka Jujić rekla je da potpisivanjem sporazuma dva ministarstva nastavljaju dugogodišnju saradnju razmjene dobrih praksi i iskustava u reformi javne uprave.

Cilj potpisanog Memoranduma je razmena dobre prakse i normativnih rešenja između potpisnica, razmjena iskustava i pružanje ekspertske podrške u planiranju, pripremi i sprovođenju projekata, kao i razmena publikacija i druge stručne literature, uključujući i druge oblike saradnje.

Dejan Ristić za RTS: Sabor je poziv da se vratimo iskonksim nacionalnim vrijednostima

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije rekao je za RTS da je ovaj Sabor u duhu narodne tradicije a to je potreba da istaknemo svoje nacionalno jedinstvo i saglasje oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja.

– Stoga je on duboko je utemljen u našoj narodnoj tradiciji. Poziv predsjednika Vučića da se okupimo ne samo u Beogradu već u čitavoj Srbiji i Republici Srpskoj, na svim prostorima gdje žive naši sunarodnici jeste poziv da se vratimo iskonksim nacionalnim vrijednostima i idealima koje krase naš narod – podvukao je Ristić.

Govoreći o protokolu, Ristić kaže da je osmišljeno da na početku to bude reminiscencija na narodnu prošlost, kada su sabori počinjali u crkvama molitvama za boljitak naroda.

– Poslije molebana u Hramu Svetog Save, idemo u Palatu Srbija, slijedi sjednica dveju vlada, gdje će se usvojiti deklaracija. O mnogim važnim nacionalnim pitanjima i deklaraciji govriće predsjednici Vučić i Dodik – kaže Ristić.

Prema njegovim riječima, potom slijede razne manifestacije, a izdvaja dvije.

– Jedno je program koji će biti realizovan od 17 časova na Trgu republike, gdje će više od 2.500 članova kulturno-umetničkih društava izvesti splet igara, toliki broj nismo imali do sada u Beogradu, ukupno 48. A u Topčideru će biti skup veterana Srbije i Republike Srpske kojima dugujuemo slobodu i nezavisnost – napominje Ristić.

Podsjeća da je juče bio organizovan čitav niz sastanaka sa kolegama iz Vlade Republike Srpske, radi konkretizacije dogovora i produbljivanje saradnje.

– Ne radi se o promjeni granica, radi se o tome da treba da afirmišemo politički subjektivitet naroda, po ugledu na druge evropske narode koji to čine u 21. vijeku – podvukao je Ristić.

Što se tiče saradnje javnih servisa, Ristić kaže da je juče dogovoreno unapređenje programske delatnosti, kao i prenošenje znanja, i jačanje kapaciteta u logističkom i infrastrukturnom smislu.

– Imaćemo čitav niz programa koji će biti zajednički, sa obje strane Drine koja nas ne dijeli, ona nas spaja. Drina je kičma srpskog naroda – zaključio je Ristić.

Kula Beograd u bojama zastava Srbije i RS: Jedan narod, jedan sabor

Kula Beograd sinoć je bila u bojama zastava Srbije i Srpske sa porukom: „Jedan narod, jedan sabor“.

Porukom „Živela Srbija, živela Srpska“ najavljen je današnji Prvi svesrpski sabor.


Na Svesrpskom saboru učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Sabor počinje u 9.30 u Hramu Svetog Save održavanjem molebana za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, nakon čega će se održati sastanak Vučića i Dodika, kao i srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske i predsjednika vlada Srbije i Republike Srpske sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

U Palati Srbija se posle molebana u 10.30 održava sastanak Vučevića i predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

Potom će se sastati predsjednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsjednik Republike Srbije i Republike Srpske, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsednici narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske i patrijarh srpski.

U podne održaće se Zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsjednika i crkvenih velikodostojnika, nakon čega će biti razmijenjeni potpisani dokumenati.

Vučić i Dodik će u 14 časova sa resornim ministrima dvije vlade obići veterane.

Centralno obilježavanje manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ počeće u 17 časova na Trgu Republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na lijevoj obali Save.

Aleksandar Vučić je juče rekao novinarima da će na Svesrpskom saboru biti doneto mnogo važnih odluka, među kojima i odluka dveju vlada o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

– Biće dobrih stvari, sa priče ćemo preći na djela – rekao je Vučić.

Najavio je da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za put Bijeljina – Sremska Rača, za koji je već preuzela obavezu da će ga izgraditi.

Svesrpski sabor okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske.

Prvi put na jednom mjestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske. Oko 2.500 igrača iz čak 48 kulturno-umjetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.