Sijarto: Integracija Ukrajine u NATO značila bi ratnu prijetnju cijeloj Alijansi

18
Foto: MTI

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da bi integracija Ukrajine u NATO značila neposrednu ratnu ratnu prijetnju cijeloj Alijansi, kao i da je samit u Viljnusu prilika da se donese „odgovorna odluka“ o perspektivama Ukrajine za pridruživanje tom vojnom savezu i izbegne dalja eskalacija rata.

On je naveo da „postoje dobre šanse za odgovornu odluku“ jer nacrt završne deklaracije samita ne sadrži konkretan rok za integraciju Ukrajine u NATO, prenosi agencija MTI.

– Ukoliko se nacrt završnog dokumenta bitno ne promjeni u narednim satima, mislim da postoji šansa da se izbjegne najneodgovornija i najopasnija odluka – rekao je mađarski ministar.

Sijarto je istakao da je najvažniji cilj samita za Mađarsku potvrda da NATO nije deo sukoba i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da izbjegne eskalaciju.

On je naveo da sva druga pitanja, uključujući buduće odnose Ukrajine i NATO-a, moraju da se tumače u tom kontekstu.

Prema njegovim riječima, NATO je organizacija zasnovana na vrijednostima i te vrijednosti će takođe igrati ulogu u proceduri pristupanja.

Objasnio je da je jedna takva vrednost zaštita manjina, što NATO očekuje da Ukrajina ispuni i napomenuo da će Mađarska to pitanje „posebno pažljivo pratiti“.